Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea fi nevoita sa majoreze dobanda de baza la finele acestui an pentru a combate efectele unor posibile cresteri ale preturilor din sectorul energetic, a declarat luni seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, transmite Bloomberg.
Potrivit lui Jeffrey Franks, BNR ar trebui sa ramana orientata spre inasprirea politicii monetare, chiar daca inflatia ar urma sa scada odata cu disparitia efectului majorarii TVA de anul trecut. In plus, Banca centrala ar trebui sa se abtina de la reducerea rezervelor de valuta pentru banci, care in opinia oficialul FMI ‘nu ar fi o masura inteleapta in acest moment’.
‘Semnalele preliminare pe care le avem privind inflatia in luna iulie par sa fie foarte bune, asa ca presiunea s-a redus putin. Am recomanda totusi ca Banca centrala sa ramana orientata catre o politica restrictiva, sa fie pregatita sa creasca dobanzile si nu sa le reduca, insa cheia este sa vedem ce se va intampla in iulie si august’, a declarat Jeffrey Franks intr-un interviu pentru Bloomberg.
La sedinta de politica monetara din 29 iunie BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 6,25% pentru cea de-a 13-a luna consecutiv, pentru a combate inflatia accentuata de majorarea TVA si de cresterea preturilor la materii prime la nivel global. Cu toate acestea, BNR se asteapta ca rata inflatiei sa coboare sub 5% in septembrie, datorita unei recolte agricole bune, care va conduce la scaderea preturile alimentelor.
Jeffrey Franks a anuntat ca FMI mizeaza in acest an pe o inflatie de 5,5%. ‘Stim ca rata inflatiei va scadea in luna iulie, un ajutor urmand sa vina si din partea preturilor la alimente. Pentru restul anului vor fi probabil unele cresteri ale preturilor administrate care sunt necesare pentru companiile de stat, asa ca trebuie sa luam in calcul toate acestea si cred ca prudenta este inca recomandata’, a apreciat seful misiunii FMI in Romania.
De asemenea, oficialul FMI a recomandat autoritatilor de la Bucuresti ‘sa-si calibreze’ planurile de vanzare a activelor statului si sa fixeze preturi atractive pentru a evita descurajarea investitorilor, dupa ce recent a amanat oferta publica pentru un pachet de actiuni la OMV Petrom. In aceste context, Jeffrey Franks sfatuieste guvernul roman sa-si aleaga cu grija momentul si pretul pentru participatiile pe care intentioneaza sa le vanda la companiile de utilitati la Transelectrica si Transgaz, deoarece piata este afectata de turbulentele generate de inrautatirea crizei datoriilor suverane din zona euro.
Luna trecuta guvernul nu a reusit sa vanda un pachet de 9,8% din actiunile Petrom, din cauza interesului redus din partea investitorilor. Executivul a anuntat recent ca va incerca sa reia procesul in prima jumatate a anului viitor.
Fondul Monetar International a incheiat luni a doua evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania.
Sursa: Mediafax