Austria va prelua controlul grupului bancar Österreichischen Volksbanken AG (OeVAG), injectand fonduri obtinute din taxa pe banci, transmite AFP. Planul de salvare a fost adoptat de Ministerul de Finante dupa negocieri cu proprietarii Volksbank: grupul OeVAG, banca austriaca Raffeisen si grupul german de servicii financiare DZ. Planul va ajuta la stabilizarea situatiei bancii dupa ce statul austriac si proprietarii Volksbank vor injecta in total 480 milioane de euro (640 milioane de dolari) din care guvernul de la Viena va furniza aproximativ 250 milioane de euro (335 milioane de dolari).
OeVAG, care se asteapta la pierderi de 1,2 miliarde de euro in 2011, a mai primit asistenta financiara in 2009, in timpul perioadei de varf a crizei financiare. Ministerul de Finante a anuntat ca fondurile pentru salvarea Volksbank vor veni din sectorul bancar, iar guvernul va deveni al doilea mare actionar al bancii, cu o participatie intre 40-49%.
Ratingul ‘AAA’ de care beneficiaza in prezent Austria ar putea fi pus in pericol de posibilitatea unei noi runde de ajutoare de stat pentru bancile austriece, a avertizat in 14 februarie agentia de evaluare Moody’s Investors Service. O mare parte din creditele bancilor austriece sunt refinantate cu depozite locale, ceea ce limiteaza riscul pentru bancile mama, insa aceasta nu este cazul si in Ungaria si Romania, fapt care a determinat Banca Centrala a Austriei sa intervina si sa introduca noi reguli privind creditarea in Europa de Est.
Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Austria (FMA) a anuntat luna trecuta ca Volksbanken AG, a patra mare banca din Austria, este scutita de la indeplinirea noilor norme de capital impuse de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) deoarece este in mijlocul unui amplu proces de reorganizare.
Potrivit FMA, odata cu vanzarea diviziei din Europa de Est, Volksbank International, catre banca rusa Sberbank, OeVAG nu mai este ‘o banca transfrontaliera de importanta sistemica’. In consecinta, ‘OeVAG nu mai trebuie sa prezinte un plan de recapitalizare pana la nivelul cerut de EBA’, a declarat un purtator de cuvant al FMA.
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a cerut bancilor europene sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilitatii unei banci) de 9% pana la mijlocul acestui an.
Volksbanken, care in 2011 nu a trecut testele de stres derulate la nivelul principalelor banci din UE, ar fi avut dificultati in a respecta noile cerinte ale EBA, in conditiile in care la finele lunii septembrie 2011 avea un indicator core Tier 1 de aproximativ 5,5%. Dupa finalizarea vanzarii Volksbank International, OeVAG ar urma sa ajunga la un indicator core Tier 1 de peste 6%.
Volksbank a intrat pe piata din Romania in anul 2000. In prezent, este una din cele mai mari zece banci de pe piata locala, cu active de 4,7 miliarde de euro si o retea de 135 de unitati.
Incepand din 2010, strategia bancii s-a modificat, iar Volksbank Romania este in curs de repozitionare ca banca universala. Incepand din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre un SPV (VBI Beteiligungs GmbH), in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.
Sursa: Agerpres