Lipsa tot mai mare de credibilitate a Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) a fortat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa impuna un regulament strict in ceea ce la priveste. Acesta va intra in vigoare din 2010 si va obliga toate IFN-urile din tara sa se inscrie in registrele bancii centrale, daca mai vor sa functioneze.
Incepand cu anul 2010, toate IFN-urile vor trebui inscrise in registrele speciale sau generale ale BNR. Pana acum, institutiile nebancare erau doar monitorizate de catre banca centrala. De anul viitor insa, un regulament ,adoptat de BNR in 21 noiembrie anul acesta, le va impune tuturor IFN-urilor sa prezinte o documentatie detaliata care va contine de la numele si adresa firmei, pana la actionari, capital si cifra de afaceri.
IFN-urilor care vor fi inscrise in registrul special al BNR le va creste credibilitatea si vor prezenta o mai mare garantie in fata clientilor. La inscrierea in registrele speciale ale BNR, institutiile nebancare trebuie insa indeplineasca o serie de conditii.
“Cerintele de inscriere in cadrul registrelor speciale se leaga de nivelul cumulat al capitalului si al surselor de finantare, care trebuie sa fie de minimum 50 milioane lei. Cea de a doua conditie este ca nivelul cumulat al creditelor acordate sa fie de minimum 25 milioane lei vechi,” a declarat, pentru eMaramures.ro, Claudia Michnea, inspector de supraveghere in cadrul sucursalei BNR Maramures.
Michnea a adaugat ca aceste conditii ”trebuie sa fie cumulative pe parcursul a trei perioade de raportare. Raportarile sunt trimestriale si sunt facute Directiei de Supraveghere in cadrul Centralei BNR”.
BNR monitorizeaza IFN-urile pe baza raportarilor trimestriale. Daca acestea nu indeplinesc criteriile impuse de Banca Nationala pe parcursul a trei perioade succesive, ele vor fi radiate din registrul special si vor fi transferate in registrul general. Asta inseamna ca IFN-urile nu mai pot acorda credite care sa atinga un total mai mare de 25 milioane lei.
In Maramures exista cinci IFN-uri importante si des accesate de clienti. In rest, in registrul de evidenta a IFN-urilor sunt cuprinse cateva zeci de amaneturi si societati de leasing.
Noul regulament impus de BNR IFN-urilor este menit daca nu sa puna capat, macar sa limiteze falsurile si tepele reclamate la nivelul mai multor astfel de institutii de credit. Un asemenea caz a facut istorie in Lapusu Romanesc, unde preotul-primar si bancher Nicolae Giurgiu a ingropat in datorii zeci de sateni, dupa ce i-a pus giranti fara sa-i anunte la imprumuturile bancare pe care le-a contractat sau chiar a imprumutat bani in numele lor, prin intermediul unei institutii financiare nebancare, Rocredit IFN. Mai mult, preotul bancher a reusit sa-i vaduveasca de bani pe care mai multi sateni din Lapusul Roamnesc i-au depus la o institutie financiara pe care Giurgiu o conducea, Cooperativa de Credit ”Ruoaia”.
CITESTE SI:
Sursa: Calin Dragomir