BNR este interesata de capacitatea de rambursare a creditelor, a explicat Vasilescu, care a adaugat ca creditul de consum va creste in continuare, dar intr-un ritm mai lent, dupa cum informeaza Rompres.
In opinia sa, noile reglementari introduse prin norma BNR nr. 20/2006 nu au drept scop limitarea accesului persoanelor fizice la credite bancare. In plan social, scopul este acela de a proteja consumatorii de credite prin reducerea riscului de supraindatorare, fiind nevoie in acelasi timp de o reglementare comuna pentru institutiile bancare si cele nebancare (IFN-uri) in ceea ce priveste conditiile de acordare a imprumuturilor.
Directorul de comunicare al BCR, Cornel Cojocaru, a declarat ca, in plan european nu exista astfel de norme, dar exista cutume, fiind totusi la latitudinea fiecarei banci sa stabileasca propriile limite de solvabilitate.
Potrivit reprezentantului BCR, cel mai bun mijloc de evitare a restrictiilor impuse de banca centrala ar fi scaderea dobanzilor. Cojocaru a apreciat ca aceste norme vor fi relaxate intr-un viitor previzibil, adaugand ca bancile au inceput sa caute si sa gaseasca solutii pentru a-si indeplini menirea si a-si atinge obiectivele de politica comerciala.
Conform normei 20/2006, leasingul financiar a fost inclus in categoria creditului de consum, angajamentele totale lunare nu pot depasi 40% din veniturile nete lunare (maximum 30% pentru creditele de consum si 35% pentru creditele imobiliare), angajamentele lunare totale includ, pe langa principalul si dobanda creditelor in curs si a celui solicitat, toate comisioanele aferente acestor credite si, de asemenea, nu vor mai fi luate in calcul veniturile membrilor de familie care sunt si giranti intr-un contract de creditare.
Vasilescu a aratat ca, pentru banci, norma aduce o singura noutate, respectiv includerea tuturor comisioanelor aferente creditului, nu numai a dobanzii si a principalului.
Adriana Ahcearliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare neBancare (ALB), a apreciat ca nu este echitabila aplicarea acestei norme si bancilor si IFN-urilor, deoarece IFN-urile sunt autorizate doar sa vanda credite si nu pot atrage depozite de la clienti si sa se ”joace” cu ecartul dobanzilor. In opinia sa, BNR ar trebui sa reanalizeze cauzele care au dus la aparitia noilor norme de creditare.
Fata de noile reglementari, in general bancile nu s-au grabit sa adopte decizii, insa primele reactii s-au materializat in relaxarea restrictiilor referitoare la perioada de creditare, varsta minima si maxima acceptata, ponderea si tipurile de venituri luate in considerare.
Astfel, Volksbank Romania va mari perioada de creditare pentru imprumuturile pe baza de ipoteca, Piraeus Bank a introdus o noua categorie de persoane fizice acceptate pentru credite de nevoi personale, fara garantii reale si auto – traducatorii autorizati, ABN Amro a marit perioada de acordare a creditului de nevoi personale, cu ipoteca, la 30 de ani, acordand o suma maxima de 200.000 euro, iar HVB Tiriac a modificat limitele de varsta de la 22-65 ani la 20-70 ani.
Sursa: Ioana Osan