Vezi VIDEO
O cladire de secol XIX, cu pereti plini de igrasie ce stau sa cada, geamuri sparte si usi care abia se inchid serveste drept scoala pentru sute de copii din comuna Satulung. Elevii sunt nevoiti sa invete intr-un imobil vechi de peste 100 de ani, care constituie un adevarat pericol atat pentru ei, cat si pentru dascali, cu toate ca in spatele cladirii, se construieste o noua scoala. Numai ca lucrarile pentru noua unitate de invatamant, demarate in anul 2006, au fost stopate, pe ultima suta de metri, din lipsa de bani, intrucat actualul guvern a retras fondurile necesare finalizarii constructiei.
Locuitorii din Satulung traiesc cu speranta ca vor avea o scoala noua pentru copiii din comuna. Acest lucru nu s-a intamplat, cu toate ca lucrarile la unitatea de invatamant au inceput in urma cu sapte ani. Micutii sunt nevoiti sa invete in continuare intr-o cladire veche de peste 100 de ani, traind zilnic cu spaima ca tavanul se poate desprinde si sa cada peste ei.
„Aceasta cladire in care suntem acuma, dupa cum o vedeti si dumneavoastra, este din secolul XIX. In salile vechi se vede prin lemnul ferestrelor, se vede afara. Avand in vedere ca s-a reparat si drumul national, cand trec tirurile se scutura scoala, gata-gata sa pice pe noi, iar in cele patru clase din scoala veche, de la inceputuri, igrasia a ajuns pana la tavan”, a aratat directorul scolii cu clasele I – VIII din Satulung, Puiu Dumitru.
Conducerea unitatii scolare a mai aratat ca in fiecare an salile de clasa sunt igienizate, insa, fiind o cladire foarte veche, plina de igrasie, lucrarile de „cosmetizare” nu dureaza. Banii pentru finalizarea lucrarilor la noua scoala au sosit, insa fiind inceput de an scolar s-a intrerupt constructia pentru o vreme. Intre timp, conducerea scolii s-a trezit cu conturile goale.
„Fiind inceput de an, lucrari efectuate, finalizate, pe care sa le putem receptiona nu am avut, pana cand noul guvern a retras aceasta suma. Speram ca vom gasi intelegere ca, in perioada imediat urmatoare, cu noile organe alese, sa se deblocheze aceasta situatie si sa primim banii inapoi. Cu cele patru miliarde alocate de Consiliul Local din fonduri proprii si cu cele 3,2 miliarde date prin acea ordonanta s-ar finaliza constructia, mai ramanand curtea si gardurile, putin de lucru. Dar asa am putea incepe scoala in noua cladire”, a explicat Puiu Dumitru.
Lucrarile la noua scoala au demarat in toamna anului 2006 si s-au finalizat in proportie de peste 80%. Daca in urma cu sapte ani, costul estimat pentru terminarea constructiei era de 22 de miliarde de lei vechi, in acest moment suma totala ar putea ajunge la aproximativ 27 – 28 de miliarde de lei vechi.
Sursa: Gabriela Kuhajda