Vezi VIDEO
Sindicalistii din invatamantul maramuresean sustin ca banii prevazuti in bugetul judetean pentru salariile dascalilor nu vor putea acoperi necesarul pentru intregul an. Ei ii contrazic astfel pe oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures care au aratat ca nu ar trebui sa fie probleme, pe parcursul anului, cu achitarea lefurilor. Liderii de sindicat nu au insa incredere in afirmatiile autoritatilor, iar in aceste zile au cerut o analiza serioasa asupra modificarilor facute in grilele de personal si in sistem, avertizand ca, la cum stau lucrurile in acest moment, vor aparea discrepante mari intre realitatea din teren si cea din acte, asa cum s-a intamplat si la finele anului trecut.
Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Marian Pop, a aratat ca specialistii inspectoratului ar trebui sa studieze cu atentie situatia salariilor pentru personalul din scoli. Conform lui, odata cu infiintarea claselor pregatitoare, a aparut un surplus de personal, astfel incat este greu de crezut ca nu vor exista probleme cu banii pentru salarii.
“Am rugat-o deja, dar voi face astazi si o adresa scrisa catre doamna inspector scolar general, sa verifice foarte bine situatia salariilor in Maramures. Finantarea per elev este aceeasi ca anul trecut, numarul de elevi e acelasi ca si anul trecut, dar avem prin crearea clasei zero un surprlus de 90 de persoane la nivelul judetului Maramures. In conditiile in care anul trecut nu ne-au ajuns banii si a fost nevoie de alocari de sume, am ruga sa fie bine verificat”, a aratat liderul SLI, Liviu Marian Pop.
Inspectorul scolar general, Mariana Pop, a dat insa asigurari, recent, ca nu vor fi probleme cu lefurile dascalilor si banii disponibili la buget pentru acest capitol depasesc cu un procent necesarul. “Chiar daca salariile sunt mici, avem salariile asigurate pana la 31 decembrie, in proportie de 101 %, astfel incat ne putem concentra pe activitatea la clasa. De asemenea, avem acoperita suma prevazuta prin legea 230 pentru plata a 3 % din drepturile castigate prin sentintele judecatoresti”, a aratat ea.
Explicatiile inspectoratului nu i-a linistit insa pe sindicalisti. Liviu Marian Pop a cerut sa se faca lumina si in privinta sumelor disponibile pentru plata a 5 % din drepturile castigate prin sentinte judecatoresti. El a precizat ca, la ora actuala, nici macar nu se cunosc cu exactitate sumele care trebuie alocate la acest capitol, deoarece exista inca procese care sunt pe rol la Curtea de Apel Cluj.
Sindicalistii au avertizat totodata ca vor fi probleme si in privinta acoperirii fondurilor pentru plata utilitatilor. Potrivit lui Pop, bugetul Ministerului Educatiei e doar in aparenta mai mare, pentru ca, in fond, va fi nevoie de interventia financiara a autoritatilor locale, in vederea achitarii facturilor din institutiile de invatamant.
Sursa: Camelia Tocaci