Vezi VIDEO
Aproximativ 5.000 lei cheltuieste lunar Primaria Baia Mare pentru reparatiile si intretinerea toaletelor ecologice din municipiu. Usi sparte, mizerie de nedescris, robineti furati, asa arata WC-urile, iar daca acestea ar fi considerate un indicator al civilizatiei oamenilor, atunci Baia Mare ar putea fi asimilat cu usurinta oraselor din tarile lumii a treia. In tot acest timp, toaleta publica din Piata Pacii, a carei reabilitare a costat 80.000 lei, incaseaza in medie 500 lei lunar, bani care nu ajung nici macar pentru salariul femeii de serviciu.
Din cele 40 de toalete ecologice achizitionate de Primaria Baia Mare in urma cu cativa ani, in acest moment mai sunt functionale doar 12. Asta deoarece restul au fost vandalizate de atatea ori incat nu au mai putut fi reparate si au fost scoase din uz. Cele ramase trebuie reparate foarte des si, cu toate ca se face curatenie de trei ori pe zi in toaletele ecologice, acestea sunt mereu murdare.
„Ele sunt, in mod special pe durata noptii supuse vandalizarii, de catre anumite persoane care frecventeaza poate cluburile de noapte sau discotecile. In permanenta suntem nevoiti sa cheltuim bani cu repararea lor. S-a pus de multe ori problema sa renuntam definitiv la ele si chiar anul acesta am avut o discutie si am hotarat sa le pastram, pentru ca este nevoie de ele”, a explicat Vasile Barbul, city managerul municipiului Baia Mare.
Potrivit declaratiilor lui Vasile Barbul, au fost aplicate si cateva sanctiuni contraventionale celor care au vandalizat toaletele, insa se pare ca nu a fost de ajuns pentru a potoli setea de distrugere a unor baimareni.
Alternativa la toaletele ecologice este grupul social din Piata Pacii, unde taxa de intrare este 1 leu. Taxa mult prea mare ,daca judecam dupa numarul de persoane care o folosesc, respectiv circa 500 in fiecare luna. In ciuda faptului ca s-a investit o suma foarte mare de bani in amplasament, de ceva vreme au aparut numeroase probleme care nu fost remediate, desi s-au facut solicitari catre Primaria Baia Mare. Tavanul din toaleta femeilor este scorojit din cauza infiltratiilor, iar peretii sunt plini de apa.
„Datorita numarului foarte mic de persoane care utilizeaza grupul sanitar public, incasarile proprii sunt foarte mici. Noi problemele le-am sesizat de multa vreme, am sesizat primaria, care este beneficiarul constructiei, insa nu s-a luat nicio masura”, a spus Liviu Pavaloiu, administratorul Centrului Millennium.
Autoritatile locale au aratat ca se va incerca remedierea situatiei. In privinta toaletelor ecologice, doar apelul la bunul simt al oamenilor poate schimba ceva, deoarece nu exista fonduri pentru amplasarea unor paznici in zonele in care sunt toaletele.
Sursa: Andrei Gherghel