Ministrul Ritli Ladislau a declarat, astazi, 5 decembrie, ca bugetul Ministerului Sanatatii in 2012 va fi mai mare cu 4,8%, dar spera ca vor fi incasate unele sume restante foarte mari din taxa clawback si asteapta rectificarea bugetara de anul viitor, precizand insa sa functionarea sistemului este asigurata. „Bugetul Sanatatii este usor mai mare decat in 2011, cu toate acestea speram in incasarea unor sume foarte mari din taxa clawback ce nu a fost incasata din 2009, dar si pe o rectificare bugetara. Putem asigura functionarea sistemului in 2012”, a declarat ministrul Sanatatii in discutiile din comisiile de sanatate pe tema bugetulului Ministerului Sanatatii pe 2012.
La randul sau, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a spus ca pentru 2012 este o crestere bugetara de 7,7% a bugetului CNAS fata de 2011 si a vorbit despre 17,7 miliarde de lei, fata de 16,4 in 2011.
De asemenea, Lucian Duta a spus ca pentru prima data in 2012 vor fi alocate 920 de milioane de lei de la buget pentru plata contributiei pensionarilor la asigurarile de sanatate, ceea ce pana in ultimii ani nu s-a intamplat.
Totodata, presedintele CNAS a subliniat ca in 2012, potrivit proiectului de act normativ, exista o crestere de 13,3% a bugetului pentru medicamentele cu si fara contributie, de 19,9% la dializa, de 14,3% la asistenta medicala primara, de 10,3% in paraclinic si de 7% la spitale. In schimb cheltuielile de administrare si functionare sunt cu 1,8% mai mici decat in 2011.
El a precizat ca nu mizeaza pe incasarile din taxa clawback, a caror valoare este 400-500 de milioane de lei, pentru ca aceasta masura vizeaza numai reglarea pietei de medicamente si controlul acesteia.
„Exista 400-500 de milioane de lei din taxa de clawback ce trebuiau incasate, din care s-au incasat doar 20 de milioane. Colectarea taxei de clawback nu reprezinta o sursa de venituri, ci un control asupra depasirii cheltuielilor”, a mai spus presedintele CNAS.
Lucian Duta a precizat ca din bugetul CNAS prevazut pentru 2012, 20 de procente sunt pentru medicamentele cu si fara contributie personala, 10% pentru programele nationale, 7% pentru asistenta medicala primara si 42% pentru spitale.
Propunerile de buget pe 2012 pentru Ministerul Sanatatii si CNAS au fost avizate, luni, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 14 voturi „pentru” si zece „impotriva”.
La proiectul de buget al Ministerului Sanatatii au fost respinse toate cele 83 de amendamente propuse.
Bugetul sanatatii pentru 2012 se inscrie in aceeasi parametrii de prudenta si responsabilitate ca si bugetul general si va permite functionarea sistemului sanitar in conditii relativ similare celui din 2011, fara reducerii de personal, declara, vineri, ministrul Ritli Ladislau.
„Este un buget care ne va permite functionarea sistemului sanitar in conditii relative similare cu acelea din anul 2011, fara propuneri de diminuare a numarului de personal. Pentru anul viitor sanatatea dispune de 5.469.267 mii lei, bugetul fiind intr-o usoara crestere, de aproximativ 648 milioane de lei, fata de 2011″, preciza ministrul Ritli Ladislau.
Potrivit demnitarului, in 2012, va fi continuat programul de investitii atat pentru unitatile aflate in administrarea ministerului, cat si pentru cele care se afla in subordinea administratiilor publice locale.
„Vom asigura finalizarea sau continuarea proiectelor prioritare de investitii, ca de exemplu Institutul Oncologic de la Iasi – pe care intentionam sa il finalizam la inceputul anului viitor. Acest proiect presupune un efort financiar destul de important, de aproximativ 114 milioane de lei. De asemenea, vom continua programul de innoire a parcului auto si aero prin achizitionarea de ambulante si elicoptere, am crescut fondurile pentru derularea programelor nationale de sanatate, cu aproximativ 31 milioane de lei”, adauga ministrul Sanatatii.
In plus, ca noutate, in anul 2012 vor fi alocate fonduri pentru suplimentarea numarului de asistenti comunitari si mediatori sanitari.
„Ca o noutate, in 2012 vom avea bugetate fonduri pentru suplimentarea numarului de asistenti comunitari si mediatori sanitari, dar si pentru garantarea contributiei asigurarilor de sanatate aferenta pensionarilor cu pensii sub plafonul de 740 de lei”, mai spunea Ritli Ladislau.
Sursa: Mediafax