Situatia alarmanta de la baraj a fost semnalata, miercuri, de catre seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, intr-o sedinta convocata de prefectul judetului. Acesta a aratat ca, in primavara acestui an, din cele 240 de locuinte din amonte, 64 aveau contract cu societatea de salubrizare cu Drusal. “Controlul pe care l-am facut recent in zona barajului a scos la iveala ca doar 15 proprietari isi mai achita taxele pentru ridicarea gunoiului menajer.”
Crisan a aratat, totodata, ca au fost descoperite 15 bazine vidanjabile care au scurgere direct in baraj. “Nu s-au putut da amenzi direct oamenilor pentru ca asta ar fi insemnat sa ii daramam financiar. Am discutat cu ei si si-au luat angajamentul ca pana in primavara sa ermetizeze aceste bazine, urmand sa transporte apele uzate cu vidanja in oras. Am descoperit si numeroase puturi absorbante (n.n. toalete vechi din lemn) care sunt contrare normelor igienico-sanitare.”
Seful local al Garzii de Mediu a precizat ca in primavara se vor dispune noi controale si ca locuitorii care nu se vor conforma vor fi aspru sanctionati. Amenzi a cerut si prefectul Gyongyike Bondi care crede ca nu se mai pot inchide ochii in fata indiferentei unor cetateni. “Li s-a explicat, dar daca nu vor altfel sa se treaca la amenzi”, a declarat aceasta revoltata.
Vestea buna e ca firmele care lucreaza in amonte de baraj s-au aliniat cerintelor de mediu si au intrat pe sistemul de colectare a deseurilor. “Pentru populatie vom face verificari impreuna cu inspectorii primariei si ii vom obliga pe oameni sa isi faca aceste contracte de salubrizare. Am cerut ca in zona sa fie instalate mai multe europubele, precum si patru containere cu gabarit marit. Speram sa nu se intample ca si cu celelalte, pentru ca sapte din europubelele duse in Firiza au fost calcate cu tractorul sau efectiv aruncate in albie”, a mai spus Calin Crisan.
Autoritatile stiu de ani buni ca barajul este lada de gunoi a cartierului Firiza, dar pana acum nu au reusit sa gaseasca o metoda prin care sa protejeze zona. Marea problema e ca apele uzate, mai pe sleau fecalele, care ajung vrand-nevrand in acumulare pot sa duca la o epidemie in masa. La fel si deseurile care sunt aruncate zi de zi pe malurile lacului si care, pe langa ca prezinta pericol pentru sanatate, uratesc foarte mult zona.
Sursa: Larisa Tivadar