Vezi VIDEO
Traian Basescu si Mircea Geoana se vor intalni azi, 3 decembrie, in cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici Publice (IPP), stabilita de comun acord cu cele doua staff-uri de campanie pentru ora 19.00. Confruntarea celor doi candidati ramasi in cursa pentru Cotroceni va avea o durata de aproximativ doua ore si 30 de minute si va fi moderata tot de jurnalistul Robert Turcescu. Fata de dezbatererea anterioara a candidatilor la presedintie, din turul I, cea de azi va avea un moment surpriza pentru cei doi invitati. Basescu si Geoana se vor confrunta in direct pentru prima data de la inceputul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, iar ”cuvantul” va fi principala lor arma, pentru ca in dezbaterile de acest tip retorica poate schimba rezultatul.
In ziua marii confruntari, eMaramures a apelat la un specialist care sa descifreze discursurile celor doi politicieni si sa semnaleze principalele trasaturi de exprimare ale candidatilor. Intr-un interviu acordat pe aceasta tema, prof. univ. dr. Daniela Dunca a mentionat ca, facand o analiza a retoricii candidatilor, Basescu este penetrant, spumos dar incitativ in discurs, iar Geoana – echilibrat, fermecator insa cam fad.
Retorica este o disciplina care studiaza discursurile al caror scop consta in a convingere auditoriul asupra unui situatii si a-l determina sa isi schimbe opiniile. Tratatele de retorica fac referire la o constructie clara a discursului, in etape. Astfel, in primul rand conteaza modul de gasire a ideilor (inventio), apoi de organizare a lor (dispositio), de formularea lor in modul cel mai pregnant, cu ajutorul figurilor de stil (elocutio), de memorizarea discursului (memoria) si de rostire a sa in public (actio).
Fara sa fie necesara cunoasterea acestor etape, respectarea lor este obligatorie pentru un discurs reusit. In plus, e nevoie insa de carisma, spontaneitate, insa si de un bun control al corpului, mai exact al mimicii. Prof. univ. dr. Daniela Dunca de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare preda si retorica studentilor ei, dar, mai mult, este interesata de fenomenul politic din punct de vedere al specialistului. Ea a aratat ca Basescu este penetrant si spumos, dar incitativ in discurs, pe cand Geoana este echilibrat si fermecator dar fad.
Formatul dezbaterii de azi va fi, in principiu, asemanator cu cel de la dezbaterea din turul I. Deschiderea va fi facuta printr-o serie de intrebari adresate candidatilor, in acelasi format, urmata apoi de o runda de discutii pe noua teme importante. La fel ca si in prima dezbatere organizata de IPP, Robert Turcescu va adresa celor doi invitati intrebarea moderatorului. Diferenta fata de dezbaterea din turul I va fi un moment surpriza, moment care nu va fi dezvaluit decat atunci. Daniela Dunca este de parere ca acest moment, ca si altele din timpul confruntarii ar putea infuenta electoratul.
Prof. univ. dr. Daniela Dunca a analizat modul in care se exprima in public atat Traian Basescu, cat si Mircea Geoana. “Daca vorbim despre discursul actualului presedinte Traian Basescu, evident discursul practicat este unul cu nuante incitative, pentru ca presedintele in functie trimite intotdeauna prin toate componentele sale verbale la o stare de emotie pe care o creeaza in randurile publicului” a mentionat Daniela Dunca.
Traian Basescu vorbeste des in discursurile sale despre tot ce e rau in acest moment in Romania, a artat profesorul universitar, care a precizat ca ”identificarea raului din societatea romaneasca, in moguli, hoti, grupuri de interse, incita si naste o stare de revolta in adancul sufletului oamenilor care sunt lesne convinsi ca presedintele este purtatorul de drapel al cinstei, onoarei, luptei cavaleresti pentru dreptate si adevar”.
Pe cat de spumos este Traian Basescu in discurs, pe atat de fad este Mircea Geoana, a declarat Daniela Dunca, mentionand insa ca acesta este fermecator pentru buna parte din electorat. “Discursul lui Mircea Geoana este mult mai calm, nu abunda in atatea figuri retorice, as spune ca el cauta sa ne convinga facand apel la elemente care sunt in imediata noastra apropiere si elemente vizibile. Nu vorbeste de grupurile de interese care nu se vad, despre hotii pe care nu ii prinde nimeni, despre mogulii care stau in spatele presei dar nu avem nicio dovada ca in fond acestia actioneaza” a explicat Dunca.
Profesorul baimarean a aratat ca desi Geona nu este ”spumos” ca Basescu, liderul social-democrat nu vorebeste despre grupurile de interese care nu se vad, nici despre hotii pe care nimeni nu ii prinde sau despre moguli a caror implicare in viata politica si sociala nu este dovedita, ci doar supectata, preferand sa faca apel la elemente vizibile.
Daniela Dunca a concluzionat spunand ca politicienii, fie ca se numesc Basescu sau Geoana, pot alcatui discursuri retorice cate vor, dar daca nu invoca si argumente trainice sfarsesc de multe ori in ridicol, pentru ca nu e suficient sa inciti, sa ai replici sclipitoare care sa starneasca emotii, importanta fiind sadirea unor convingeri in randul celor care asculta.
Calitatile discursului lui Traian Basescu:
”Penetrant, ajunge cu rapiditate la sufletul si mintea publicului.”
Defectele discursului lui Traian Basescu:
”Tinand cont de principiul etic al retoricii, faptul ca este incitativ.”
Calitatile discursului lui Mircea Geoana:
”Echilibrul din discurs… Fermecator, nu prin explozia lui, ci prin calmul pe care il degaja si invitatia la analiza.”
Defectele discursului lui Mircea Geoana:
”Fad, putin spectaculos.”
Sursa: Calin Dragomir