Vezi VIDEO
Pentru a creste bugetul alocat de Casa de Asigurari de Sanatate, managerii spitalelor din Maramures trebuie sa obtina certificate care sa ateste calitatea serviciilor prestate. Sefii unitatilor sanitare din judet, dar si din mai multe unitati de profil aflate in nordul-vestul tarii, s-au intalnit astazi, 20 iulie, la un simpozion derulat in Baia Mare. Ei au ajuns la concluzia ca certificarea este cea mai buna solutie pentru a obtine mai multi bani si totodata pentru a creste increderea pacientilor in institutiile sanitare.
Seminarul desfasurat la Camera de Comert si Industrie Maramures a reunit in jur de 40 de manageri si persoane din administratia unitatilor spitalicesti, incluzand Satu Mare, Salajul si Bistrita-Nasaud, iar problema stringenta care a fost adusa in discutie de medici si manageri a fost cea a fondurilor.
“Interesul nostru este de a certifica aceste sisteme, pentru ca exista si o reglementare legislativa, spitalele ar trebui sa se acrediteze de catre Consiliul National de Acreditare a Spitalelor. Casele Nationale de Asigurari de Sanatate care impart fondurile diferitelor spitale au extins aceasta cerinta pentru intreg spitalul si, de la anul, sper sa fie un criteriu important in alocarea fondurilor”, a precizat Mariana Ionescu, director general la un organism de certificare.
Pentru a-i multumi pe pacienti, reprezentantii celui mai mare spital din Maramures se gandesc ca in viitorul apropiat sa extinda certificarea la nivelul intregii unitati spitalicesti.
“Spitalul Judetean Dr. Consantin Opris Baia Mare are certificare ISO 2001 managementul calitatii si laboratorul de analize medicale este acreditat. Noi speram sa extindem certificarile si pe managementul mediului, securitate ocupationala, securitatea informatiei”, a spus seful biroului managementul calitatii, Nicolae Iakkel.
Unul dintre spitalele care intentioneaza sa obtina certificarea organismelor specializate in domeniu este Spitalul Orasenesc Targu Lapus. Reprezentantii unitatii sanitare se gandesc serios ca dupa acreditarea obtinuta in 2013, sa faca demersurile pe aceasta linie.
“Ne dorim aceasta certificare ca o garantie pentru clientii nostri – pacienti, ca se asigura o calitate a serviciilor si a produselor”, a mentiont consilierul juridic de la Spitalul Orasenesc Targu Lapus, Oana Delia.
Pentru a reusi sa obtina certificarea, unitatile sanitare trebuie sa respecte anumite conditii ce tin de infrastructura, de dotarile cu echipamente si de personal, inclusiv alte cerinte care raspund nevoilor bolnavilor.
Sursa: Adina Timis