Social-democratii maramureseni nu se dezic, astfel incat la momentele cruciale sunt primii care isi devoreaza organizatia fara sa mai astepte atacurile din partea adversarilor politici. Prin urmare, la impartirea ciolanului rezultat in urma alierii PSD cu PDL au sarit o multime de membri de partid care, pentru a ajunge la el, au incercat sa-si infiltreze interpusi in comisia de negociere cu democrat-liberalii din judet. Prin urmare, batalia pentru stabilirea comisiei de 5 a fost lunga si plina de nabadai.
Dupa o batalie de aproape cinci ore, PSD Maramures a reusit sa isi stabileasca negociatorii. Cei care vor imparti posturile din administratia publica locala sunt Eugenia Godja – presedinte al organizatiei, Mircea Dolha – presedinte de campanie si lider al PSD Baia Mare, Matei Calin – vicepresedinte de organizatie si al CJ Maramures, Anton Ardelean – presedinte al Ligii Primarilor PSD Maramures, si Catalin Chereches – reprezentant al parlamentarilor social-democrati.
Pana sa se ajunga la acest rezultat s-au auzit multe vorbe dure, desi s-a vorbit ca aceasta ar putea fi componenta comisiei de negociere. Social-democratii din toate taberele si bisericutele s-au luptat insa cu indarjire. Astfel, senatorul Sorin Bota a venit cu pretentiile lui, lucru pe care l-a anuntat inca de acum cateva zile. Parlamentarul, care inca nu a fost integrat oficial in PSD Maramures, a aratat ca are tot dreptul sa pretinda puteri sporite in partid, cerere care a deranjat membrii cu state vechi ce asteptau venirea la guvernare si, implicit, dobandirea unui post.
Sorin Bota nu s-a lasat, insa, mai ales ca are experienta in jocurile politice, astfel incat a reusit sa isi impuna punctul de vedere, iar primarul din Tautii Magheraus, Anton Ardelean, a ajuns in comisie dupa presiuni intense atat din partea sa, cat si a alesilor locali pe care ii are in spate.
Surpriza a venit si din partea proaspatului parlamentar Gheorghe Zoicas, care se pare ca a prins curaj si voce in PSD desi nimeni nu s-ar fi asteptat, tinand cont de faptul ca nu are vechime prea multa in partid, iar mandatul de deputat l-a prins cu noroc. Metamorfoza s-a produs, insa, in cazul sau dupa pasirea pe usile Parlamentului, astfel incat social-democratii mai versati s-au trezit cu inca un pretendent la comisie.
Prin urmare, in timpul sedintei a inceput sa curga cu cereri, dar si cu vorbe grele care au prelungit o sedinta de partid ce ar fi trebuit sa dureze maximum o ora pana aproape cat un program scurt de munca. Tensiunile s-au acumulat, dar pana la urma s-a ajuns la un compromis. Cu toate acestea, in mod cert greul de abia acum va incepe pentru unii si altii din partid care au zgandarit orgolii, au deranjat interese, au trezit dorinte de putere.
Negocierile dintre PDL si PSD pot, asadar, sa inceapa, iar rezultatele se vor vedea in februarie cand, rand pe rand sau in grup, actualii sefii din institutiile deconcentrate vor incepe sa isi piarda functiile. In principiu, deconcentratele urmeaza sa fie impartite jumi-juma si fara sa se respecte principiul monocolor. Prin urmare, democrat-liberalii si social-democratii isi vor impune preferintele, incercand sa isi atraga posturile cheie din administratie pentru oamenii lor.
Negocierile nu vor fi simple, pentru ca liderul PDL Maramures, Mircea Man, a reusit sa ii deranjeze pe social-democrati cu declaratiile sale. ”Nu inteleg de ce Mircea Man vrea sa isi faca reclama pe spatele PSD. Eu ii recomand moderatie in declaratiile pe care le face. Eu stiu ca se hraneste prin astfel de metode, dar, totusi, cred ca e mai bine sa isi gaseasca alte surse de inspiratie, altele decat PSD”, a spus Mircea Dolha, lider al PSD Baia Mare. El a mai spus ca seful democrat-liberalilor poate sa puna prefect pe cine doreste, pentru ca este de ”apanajul” partidului atribuirea postului de reprezentant al guvernului in teritoriu, dar a accentuat ca ”nu trebuie sa imparta functii si sa promita alte posturi, mai ales ca nu se stie care institutii cui apartin”.
Mircea Dolha a aratat ca PSD va porni la negocieri pe picior de egalitate, iar partidul din care face parte trebuie sa aiba prima optiune, la fel cum s-a intamplat la nivel central cand s-au impartit ministerele. De altfel, acesta a aratat ca PDL oricum porneste in avantaj pentru ca este la putere inca din 2004, pentru ca si in prezent sa aiba oameni in administratie. Dolha a mai spus ca tocmai din acest motiv ”mult trambitata cerere a lui Man de rupere a protocolului dintre PNL si PSD este doar un pretext pentru a abate atentia de la un subiect sensibil pentru el: acela ca democrat-liberalii au ramas la guvernare in Maramures cu PNL si dupa 2005”. Negociatorii se vor intalni, cel mai probabil, abia saptamana viitoare.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult