Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Claudia Boghicevici, a declarat, vineri, la conferinta de lansare a anului european dedicat imbatranirii active, ca institutia pe care o conduce va promova o noua legislatie in domeniul asistentei sociale, destinata persoanelor varstnice.
‘Proiectul de lege are in vedere imbunatatirea actualului sistem de ingrijire la domiciliu si in sistem rezidential a persoanelor varstnice dependente, precum si introducerea unor noi reglementari cu privire la sprijinirea participarii active a persoanelor varstnice, asigurarea protectiei acestora impotriva abuzului si neglijentei, incurajarea unui stil de viata sanatos’, a afirmat ministrul Muncii.
In continuare, Claudia Boghicevici a aratat ca avem datoria sa nu risipim ‘resursele uriase si extrem de valoroase pe care persoanele varstnice le reprezinta in plan economic si social’.
In acest context, ministrul a amintit ‘o parte din interventiile posibile’: program flexibil, locuri de munca adaptate, masuri active pentru angajatori.
Totodata, Claudia Boghicevici a subliniat ca ‘imbatranirea activa reprezinta o forma de raspuns la procesul de imbatranire demografica’ prin identificarea unor solutii la consecintele negative ale acesteia.
‘Pentru noi toti, adevarata provocare, in viitor, este sa cladim un mediu de viata in care a fi varstnic nu echivaleaza automat cu a fi dependent de ceilalti’, a subliniat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.
In incheiere, oficialul MMFPS a amintit ca Anul European 2012 include trei dimensiuni ale imbatranirii active. In primul rand, pe piata muncii: stimularea lucratorilor de varsta a treia sa ramana pe piata muncii, ceea ce implica ameliorarea conditiilor de munca si adaptarea acestora la starea de sanatate a respectivelor persoane, precum si actualizarea competentelor prin oferirea unui acces simplificat la procesul de invatare de-a lungul vietii.
In al doilea rand, este vorba despre imbunatatirea oportunitatilor si conditiilor pentru ca persoanele in varsta sa joace un rol important in societate, in calitate de voluntari sau sprijinitori ai familiei, evitandu-se astfel izolarea sociala.
Cea de-a treia dimensiune a Anului European 2012 se refera la promovarea sanatatii si a asistentei medicale preventive care ‘sa ridice la maximum numarul de ani de viata sanatoasa’.
Vineri, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene (CE) in Romania, a organizat conferinta nationala de lansare a ‘Anului European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii – 2012’.
Anul European al Imbatranirii Active si Solidaritatii intre Generatii are ca scop sensibilizarea publicului in ceea ce priveste contributia persoanelor in varsta la dezvoltarea societatii.
Totodata, initiativa cauta sa incurajeze factorii de decizie de la orice nivel si partile implicate sa se mobilizeze si sa ia masuri pentru favorizarea imbatranirii active si intarirea solidaritatii intre generatii.
Sursa: Agerpres