Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, apare pe lista deputaților aleși și confirmați de Biroul Electoral Central. El se află pe poziția a doua în București, chiar sub Alexandru Rafila, cel care a deschis lista PSD în Capitală. Următorul pas îl reprezintă validarea mandatului în Parlament, procedură care se realizează pentru toți aleșii în acest weekend. Marcel Ciolacu a promis că Daniel Tudorache nu o să fie validat în Parlament, dar până în acest moment nu a întreprins vreun demers. Fostul primar al Sectorului 1 este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor și a anunțat că s-a suspendat din PSD. Dacă își va primi mandatul, Tudorache va beneficia de imunitate.
Pentru a ajunge oficial deputat, Daniel Tudorache trebuie să treacă de Comisia de validare din Parlament. Mai mulți parlamentari consultați de Europa Liberă susțin însă că această este doar o formalitate, deoarece este greu de demonstrat de ce nu i s-ar valida mandatul.
„Nu a mai existat vreun caz în care unui parlamentar ales să nu i se valideze mandatul. Au existat astfel de cazuri doar pentru cei care erau pe listă și au înlocuit un parlamentar care și-a pierdut mandatul. Comisia de validare verifică dacă ai buletinul în regulă, dacă ai drepturile legale”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Liberă.
Surse din Autoritatea Electorală Permanentă au precizat că Daniel Tudorache a fost confirmat ca deputat de Biroul Electoral Central deoarece nu a existat vreun element pentru ca această candidatură să fie invalidată.
„S-a aflat pe listele PSD, a obținut mandatul conform numărului de voturi realizat de Partidul Social Democrat în București. Nu era treaba Biroului Electoral Central să îi invalideze mandatul”, a precizat pentru Europa Liberă un membru AEP care face parte și din Biroul Electoral Central.
Potrivit sursei citate, comisia de validare trebuie să constate dacă Daniel Tudorache este membru PSD și îndeplinește condițiile de eligibilitate pentru poziția de deputat.
În scripte, Tudorache nu e nici măcar suspendat
Problema se mută astfel la comisia de validare din Parlament. Social-democrații ar trebui să ceară explicit ca mandatul lui Daniel Tudorache să nu fie validat, deoarece acesta nu mai este membru PSD. În acest caz, următorul pe lista PSD din București, Florin Manole, i-ar lua locul. O altă posibilitate este ca Daniel Tudorache să se retragă singur și să anunțe că nu dorește funcția de deputat.
„Cu Tudorache nu a mai vorbit nimeni după ce a anunțat Ciolacu că s-a suspendat din partid. Tehnic, nici măcar nu este suspendat, a fost doar o declarație, nu există o hârtie depusă la partid. Știm că trebuie să cerem invalidarea mandatului în comisia de validare din Parlament, dar sunt șanse mici să se întâmple asta. Ne putem trezi cu o plângere penală din partea lui. E greu de demonstrat că Tudorache nu mai este membru PSD. Nu va primi mandatul doar dacă se ajunge la o înțelegere cu el”, au dezvăluit pentru Europa Liberă surse din PSD.
Potrivit acestora, Daniel Tudorache nu și-a manifestat intenția de a renunța la mandatul de deputat pe care l-a câștigat în urma alegerilor.
Diamantele lui Tudorache și promisiunea lui Marcel Ciolacu
Pe 19 noiembrie 2020, în plină campanie electorală, procurorii DNA l-au acuzat pe Daniel Tudorache de complicitate la trafic de influență și spălare de bani. Ulterior, el a devenit inculpat în același dosar.
Fosta soție a lui Daniel Tudorache a plătit cauțiunea pentru ea și fostul primar
Pe numele fostului primar al Sectorului 1 s-a fixat o cauțiune de un milion de euro, pe care acesta a plătit-o.
În momentul prezentării acuzațiilor DNA în spațiul public, PSD a anunțat că Daniel Tudorache s-a suspendat din partid. Mai mult, Marcel Ciolacu a susținut că mandatul acestuia de parlamentar nu o să fie validat.
„Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar”, a precizat Marcel Ciolacu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, PSD ar trebui să se adreseze însă comisiei de validare din Parlament. La ultima ședință a Consiliului Politic Național al PSD, situația lui Daniel Tudorache nu a fost discutată.
DNA susține că Tudorache a beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite în perioada 2008 – 2018.
„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil. Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”, susțin procurorii DNA.
Fosta soție a primarului și menajera sa au depus în mai multe conturi bancare aproape trei milioane de lei și 235.00 de euro. Tot pe numele fostei soții au fost achiziționate mai multe bunuri imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 de lei, iar o persoană a fost împrumutată cu 920.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții.
Printre achiziții se numără și mai multe bijuterii și diamante:
- Inel în valoare 58.500 de euro
- Set bijuterii în valoare de 64.224 dolari
- Inel cu diamant în valoare de 80.000 de euro
- Diamant de 190.000 de euro
- Inel de 65.000 d eeuro
- Set cercei și lănțișor cu pandantiv de 11.200 de euro
Tot prin intermediul fostei soții, Daniel Tudorache este bănuit că a achiziționat acțiuni la un club de fotbal.
Social-democratul a pierdut în septembrie Primăria Sectorului 1, acuzând fraude la vot. Conducerea PSD l-a apărat pe Daniel Tudorache și a cerut reluarea votului în sector, dar BEC a respins solicitarea făcută. De asemenea, a fost respinsă și cererea privind renumărarea voturilor.