Consumul zilnic de capsuni duce la scaderea semnificativa a nivelului colesterolului rau (LDL) si al trigliceridelor, arata un studiu al unei echipe italo-spaniole de cercetatori, aparut in The Journal of Nutritional Biochemistry si preluat de passionsante.be.
Un grup de voluntari a inclus in regimul alimentar obisnuit 500 g de capsuni, consumate zilnic, timp de o luna. La inceputul si la sfarsitul experimentului s-au facut analize de sange. Rezultatele au aratat ca nivelul de colesterol rau a scazut in medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, in timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a ramas neschimbat. Aceste efecte nu s-au mai observat totusi la doua saptamani dupa incetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile initiale.
Autorii pun beneficiile pe seama antocienilor, pigmentii care coloreaza capsunile si carora li se atribuie o actiune antioxidanta. Antocienii se regasesc in cantitati semnificative si in afine, coacaze, dude, cirese, struguri rosii, castane, portocale si prune, care se pot consuma alternativ cu capsunele, incheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres