Un medicament administrat contra glaucomului prezinta o serie de beneficii de ordin estetic pentru pacientii care fac chimioterapie, dupa ce au fost diagnosticati cu cancer, intrucat stimuleaza cresterea genelor.
Intr-un studiu desfasurat pe parcursul unui an, cercetatorii de la Southampton General Hospital si de la Universitatea St. Louis din Statele Unite au analizat efectele generate de aplicarea zilnica a medicamentului Bimatoprost pe genele superioare ale pacientilor care sufera de o crestere deficitara a acestora – boala cunoscuta si sub denumirea „hipotricoza idiopatica” – sau de o cadere a lor, in urma sedintelor de chimioterapie, informeaza dailymail.co.uk.
In mod conventional, sub numele Lumigan, medicamentul a fost comercializat sub forma unor picaturi, folosite pentru a scadea cantitatea de fluide din ochi si pentru a reduce presiunea oculara, tratand astfel atat glaucomul, cat si hipertensiunea oculara.
Studiul, publicat online de British Journal of Dermatology, a reprezentat o prima cercetare medicala pe termen lung in acest domeniu, care a analizat gradul de siguranta si eficienta acestui medicament, folosit pentru a obtine gene mai lungi, mai dese si mai intunecate la culoare, prin aplicarea directa pe pleoape.
Studiile precedente care au analizat eficienta acestui medicament in tratarea pacientilor care sufereau de o crestere deficitara a genelor au avut o durata limitata de doar patru luni. Niciun alt studiu din trecut nu a dus la concluzia ca medicamentul in cauza va putea sa devina un tratament standard pentru pacientii care au facut chimioterapie.
In total, 368 de pacienti – patru barbati si 364 femei -, cu varsta medie de 50 de ani, au luat parte la noul studiu. Cercetatorii americani au descoperit in acest fel ca pacientii cu hipotricoza idiopatica au beneficiat de o crestere in lungime a genelor de la 5,69 milimetri la 7,12 milimetri, dupa sase luni, si o crestere in diametru de la 0,79 milimetri la 1,3 milimetri.
Pentru pacientii care si-au pierdut genele in urma unor sedinte de terapie, lungimea acestora a crescut de la 4,87 milimetri la 6,84 milimetri, iar diametrul a crescut de la 0,39 milimetri la 1,18 milimetri in aceeasi perioada.
Toti pacientii au beneficiat si de o crestere a nivelului de pigmentatie la nivelul genelor, care au devenit mai inchise la culoare.
Toate aceste rezultate obtinute in primele sase luni de studiu s-au mentinut sau chiar s-au ameliorat la finalul celor 12 luni.
Sursa: Mediafax