Statele din Europa de Est risca sa fie afectate de turbulentele economice din Rusia, Ucraina si Grecia si trebuie sa-si intareasca rezistenta pentru a putea face fata mai bine socurilor, a declarat miercuri presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, transmite Bloomberg.
Actionarii BERD se reunesc joi si vineri la Tbilisi pentru Adunarea generala anuala, eveniment la care participa si ministrul roman al Finantelor, Eugen Teodorovici.
BERD va da publicitatii zilele acestea noile sale estimari revizuite pentru regiunea in care activeaza.
Cifrele vor arata ca ‘revenirea pe crestere a regiunii, in ansamblu, ramane vaga. Multe tari din regiunea de activitate a BERD sufera de pe urma consecintelor crizei financiare globale si mai recent de pe urma impactului tensiunilor geopolitice’, a declarat Suma Chakrabarti inaintea reuniuni de la Tbilisi.
In randul statelor membre ale BERD se inregistreaza evolutii diferite. Tarile din Europa Centrala se bucura de o relansare economica sustinuta de consumul intern, dar cu toate acestea persista creditele neperformante, iar Rusia si Ucraina raman in recesiune, ceea ce ar putea afecta cresterea din alte parti. In luna ianuarie a acestui an, BERD estima ca zona sa de activitate va inregistra in 2015 o contractie a PIB de 0,3%, din cauza unei scaderi de 4,8% a economiei Rusiei.
Desi economia zonei euro isi revine incet, perspectiva iesirii Greciei din zona euro se numara printre riscurile cu care se confrunta statele BERD, sustine Chakrabarti. Potrivit acestuia, este ‘imposibil de estimat’ ce ar insemna o eventuala iesire a Greciei din zona euro pentru statele vecine in conditiile in care bancile grecesti sunt prezente in tari precum Bulgaria si Romania.
Anul trecut, investitiile BERD s-au ridicat la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro in 2013. In plus, Turcia a devenit principalul beneficiar al investitiilor BERD, cu patru miliarde de euro, urmata de Ucraina care a primit peste un miliard de euro. Aceasta dupa ce BERD a incetat sa mai investeasca in Rusia, care in mod traditional a fost principalul sau beneficiar de fonduri, din cauza sanctiunilor occidentale impuse pentru rolul Moscovei in criza din Ucraina.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si tari precum Turcia. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ sapte miliarde de euro in peste 368 de proiecte din Romania.
Sursa: Agerpres