Dupa o asteptare de doua decenii, miercuri, 10 septembrie, cel mai puternic accelerator de particule construit vreodata – Large Hadron Collider (LHC) – va fi pus in functiune la granita dintre Franta si Elvetia cu scopul reeditarii Big Bang-ului in laborator.
Oamenii de stiinta il numesc cel mai mare experiment realizat vreodata: a fost nevoie de zece ani pentru construirea LHC, de aproximativ 6.000 de cercetatori din 80 de tari si de nu mai putin de opt miliarde de dolari.
Experimentul, care a necesitat o investitie de circa trei miliarde de euro, va fi pus in functiune pe 10 septembrie, la 100 de metri in subteran, la granita dintre Franta si Elvetia. El consta intr-un accelerator de particule (Large Hadron Collider) menit sa recreeze conditiile ce existau la o fractiune de secunda dupa nasterea universului. Odata pornit, insa, experimentul ar putea genera mai multe gauri negre de mici dimensiuni, se tem oamenii de stiinta.
Nu putini sunt insa cei care s-au opus si se opun experimentului, acestia cerand ca LHC – un tunel de 27 de kilometri, construit la 100 de metri sub Alpi – sa nu fie pornit intrucat ar putea genera gauri negre ce vor distruge Pamantul.
Cercetarea stiintifica implica intotdeauna riscuri, sustine academicianul Horia Scutaru
Presedintele Sectiei de Stiinte fizice a Academiei Romane, acad. Horia Scutaru, considera necesar ”orice experiment care duce inainte omenirea”. ”Daca nu o vor face, vom ramane unde suntem acum si vom degenera”, a spus Scutaru, raspunzand unei intrebari Agerpres care viza intentia cercetatori occidentali de descoperi secretele Big Bang-ului.
El a mentionat ca ”nu se poate face niciodata cercetare fara riscuri” si ca ”nu ne putem opune progresului, necesitatii experimentelor, deoarece, desi un individ sau altul pot sa nu fie de acord cu acestea, omenirea, ca medie, le doreste”.
”Masina timpului” este catalogata periculoasa de unii cercetatori straini
Potrivit unor informatii vehiculate de unele media, o serie de cercetatori sustin ca asa-zisa ”Masina timpului”, asa cum a fost numit cel mai mare experiment din lume, menit sa descopere secretele Big Bang-ului, ar pune omenirea in pericol.
Otto Rossler, unul dintre cercetatorii care incearca sa opreasca desfasurarea experimentului, sustine ca in patru ani una dintre aceste potentiale gauri negre ar putea ajunge la o asemenea dimensiune incat ar putea absorbi Pamantul. Rossler face parte dintr-un grup care a atacat proiectul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului argumentand ca experimentul incalca dreptul fundamental al omului la viata.
Totusi, sunt slabe sansele ca momentul apropiat de punere in functiune a ”Masina timpului” sa fie amanat, in ciuda faptului ca Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) a admis ca proiectul va crea gauri negre. CERN nu le considera periculoase, explica Rossler. Supraveghetorii experimentului resping aceste speculatii. Un raport dat publicitatii in prima parte a anului dadea asigurari ca experimentul nu implica riscuri pentru populatie.
Sursa: eMM.ro