Politistii rutieri au actionat pentru indeplinirea obiectivelor stabilite atat la nivel national, cat si in plan local, si au urmarit, in principal, reducerea numarului accidentelor grave de circulatie si a consecintelor acestora. In acest sens, a fost adoptat un mod de actiune dinamic si concentrat pe combaterea principalelor cauze generatoare de accidente in zonele cu risc rutier crescut, urmarindu-se in acelasi timp eficientizarea activitatilor in plan preventiv-educativ.
Politistii rutieri au organizat si executat 2.187 de actiuni pe linie de combatere a cauzelor generatoare de evenimente rutiere, in contextul carora au fost ridicate 4.789 permise de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice si au fost efectuate 27.019 de testari cu etilotestele disponibile (26.786 conducatori auto, 110 biciclisti/mopedisti, 22 de carutasi si 101pietoni).
Avand ca prioritate efectuarea activitatilor de transport rutier si a altor operatiuni conexe in conditii de siguranta si calitate, cu respectarea principiilor liberei concurente, garantarea accesului liber si nediscriminatoriu la piata transportului rutier, o atentie sporita s-a acordat respectarii legalitatii transporturilor rutiere publice de persoane si marfuri, taximetriei si starii tehnice a autovehiculelor, fiind organizate 163 actiuni (31 pe linie de transport rutier public de persoane, 91 pe transport rutier public de marfa iar 33 au vizat transportul in regim de taxi).
In cadrul acestor actiuni s-a colaborat cu inspectorii I.S.C.T.R. – Inspectoratul Teritorial Cluj, reprezentantii Registrului Auto Roman, comisarii Garzii Financiare Maramures, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial Maramures, cu reprezentantii Sectiei de Drumuri Nationale Baia Mare si ai Primariei Municipiului Baia Mare. Pe linia verificarii starii tehnice a vehiculelor, lucratorii de politie rutiera au fost angrenati in 202 actiuni in cadrul carora au aplicat 2.728 sanctiuni, au retinut 38 permise de conducere si au retras 2.158 certificate de inmatriculare pentru defectiuni tehnice (cu 790 mai multe decat in 2013). De asemenea, au fost aplicate 372 de sanctiuni pentru lipsa rovinietei (cu 134 mai multe decat in 2013).
Potrivit Planului de operatiuni al Organizatiei Politiilor Rutiere din Europa (TISPOL), in perioada 10–16 februarie 2014 s-a desfasurat o actiune, care a vizat conducatorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, fiind aplicate 83 de sanctiuni contraventionale. De asemenea, in perioada 21–27 iulie 2014, au fost dispuse de catre Organizatia Politiilor Rutiere din Europa (TISPOL) actiuni pentru verificarea legalitatii transporturilor rutiere publice de marfuri si persoane, fiind aplicate 117 sanctiuni contraventionale.
Din analiza dinamicii accidentelor de circulatie, rezulta ca evenimentele rutiere grave au inregistrat o scadere in anul 2014 fata de anul anterior cu 170 (-6,8%), numarul persoanelor decedate a scazut cu 20,5%, iar cel al persoanelor ranite grav s-a redus cu 4,2%. In urma distributiei pe localitati a accidentelor de circulatie cu consecinte grave, se constata ca zonele cu cel mai mare risc rutier sunt: Baia Mare (40 de accidente – 23.53% din total), Sighetu Marmatiei (18 accidente – 10.59% din total), Borsa (12 accidente – 7.06% din total), Viseu de Sus (5 accidente – 2.95% din total).
In anul 2014, cele mai importante cauze de producere a accidentelor rutiere cu consecinte grave au fost, in ordinea incidentei lor, viteza, abaterile pietonilor, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere a vehiculelor.
Sursa: IPJ Maramures