Vezi VIDEO
2014 a fost un an incarcat pentru angajatii Directiei Silvice Maramures. In urma controalelor si actiunilor de verificare efectuate atat pe drumurile publice si forestirere cat si in gatere, silvicii au dat amenzi de peste 70.000 de lei pentru neregulile gasite.
Desi numarul infractiunilor si contraventiilor depistate este in crestere, oficialii institutiei se declara multumiti, avand in vedere ca volumul de material lemnos confiscat a scazut.
Actiunile de control si verificare incep chiar din padure, din locul in care arborii sunt taiati pentru a fi ulterior valorificati. Pentru ca nu a putut justifica taierile de arbori, personalului silvic i-a fost imputat material lemnos in valoare de peste 1,9 miliarde lei numai anul trecut, in urma constatarii de infractiuni si contraventii la regimul silvic.
„La taieri de arbori s-au instrumentat un numar de 124 de infractiuni silvice cu un volum de 4.181 mc, un numar de 222 de contraventii cu un volum de 414 mc. Ambele, si infractiunile si contraventiile, sunt in crestere cu circa 20% fata de aceeasi perioada din anul 2013. Volumul nejustificat si imputat personalului silvic se cifreaza la 7.999 mc care este in scadere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului anterior”, dupa cum declara Marinel Rob, sef birou Paza si protectie a padurilor din cadrul Directiei Silvice Maramures.
Nu au scapat de sanctiuni nici transportatorii de lemne si nici cei care prelucreaza lemnul in gatere. Pentru ca aveau acte de insotire a marfii expirate sau pentru ca nu aveau avizele care sa justifice provenienta lemnului, acestia s-au ales cu amnezi in valoare de peste 70.000 de lei, cu aproape 30.000 de lei mai putin decat in anul 2013. Cele mai multe si cele mai mari amenzi au fost date de catre lucratorii silvici pentru infractiuni privind circulatia materialului lemnos pe drumurile publice.
Marinel Rob a declarat ca: „Pe toata durata anului 2014 numarul de contraventii este aproximativ egal cu cel din anul 2013, valoarea din contraventii se cifreaza la 63.500 de lei si s-a confiscat un volum de 5.155 mc. In ce priveste controlul instalatiilor de debitare volumul confiscat este de 75 de mc si s-au instrumentat un numar de 4 contraventii. Si la acest capitol inregistram o crestere in ceea ce priveste numarul de infractiuni si contraventii dar o scadere in ceea ce priveste volumul retinut si confiscat”.
Chiar daca numarul neregulilor depistate a fost in crestere, un lucru imbucurator este faptul ca a scazut volumul de material lemnos confiscat cu mai bine de 50%, fata de anul anterior. Conducerea Directiei Silvice Maramures spune ca un aport la diminuarea taierilor si transporturilor ilegale de lemn il are si programul de monitorizare „Radarul padurilor”, intrat in vigoare in luna octombrie 2014.
Sursa: Sonia Rajnita