Taberele de vara ale elevilor, studentilor, dar si stagiile de pregatire a sportivilor organizate pe raza judetului nostru au constituit un bun prilej de stabilire a unor legaturi intre jandarmii maramureseni si societate. Astfel, in perioada 15 iulie – 15 septembrie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures s-a derulat campania educativ-preventiva „Tabere in siguranta alaturi de jandarmii maramureseni” .
Obiectivul general al campaniei a fost aducerea in atentia elevilor a activitatilor si atributiilor care-i revin Jandarmeriei Romane in general si a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures in special, precum si constientizarea asupra riscurilor si vulnerabilitatilor, a repercusiunilor la care se expun in urma unui comportament neadecvat, atat in incinta unitatilor de invatamant, cat si in cadrul societatii civile.
Totodata, scopul campaniei a fost informarea elevilor aflati in taberele de vara, organizate de catre institutiile cu care s-au incheiat Acorduri de Parteneriat de pe raza judetului Maramures, indiferent de varsta, nationalitate, zona geografica, mediu social, etnie, educatie, religie sau profesie, in legatura cu capacitatea Jandarmeriei Maramures de a se constitui intr-un garant permanent si nediscriminatoriu al drepturilor si libertatilor cetatenilor. De asemenea, s-a urmarit constientizarea societatii civile prin actiuni preventiv-educative cu privire la rolul pe care institutia il indeplineste in lupta impotriva criminalitatii, a violentei si discriminarii de orice fel. Totodata prezenta jandarmilor in mijlocul elevilor a avut ca scop imediat crearea unui “model de conduita”, concomitent cu transmiterea indemnului de a urma o cariera de jandarm.
Activitatile campaniei s-au desfasurat in conditii optime alaturi de partenerii unitatii: Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Maramures, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Clubul Sportiv Scolar nr. 2 Baia Mare, Complex „Superschi” Cavnic.
Temele expuse au facut referiri la Rolul si locul Jandarmeriei in societate, Prezentarea ofertei educationale precum si a avantajelor unei cariere militare, Teme de prevenire a unor fapte de natura contraventionala si infractionala in randul elevilor, Recomandarile Jandarmeriei Montane pentru sezonul estival, Teme de prevenire a delincventei juvenile, Prevenirea absenteismului scolar, Teme de prevenire a violentei in scoli, Prevenirea consumului de alcool.
Pe parcursul campaniei au fost desfasurate 21 de intalniri tematice, metodele de transmitere a informatiilor fiind expunerea verbala si prezentarea materialelor specifice din dotarea jandarmilor montani in diverse locatii (localitati, statiuni montane, dar si asezaminte manastiresti) cum ar fi: localitatile Baia Mare, Cavnic, Tg. Lapus, Grosii Tiblesului, Dumbravita, Grosi, Petrova, statiunea Izvoare, manastirile Sapanta si Rohiita. La aceste activitati educative au participat un numar de aproximativ 700 de elevi si sportivi din toate nivelele de invatamant, precum si studenti din intreaga tara.
Activitatea a fost una de success, deoarece obiectivul a fost atins, participantii manifestand un interes deosebit fata de institutie prin cautarea informatiilor cu privire la cariera militara. Copiii au pus numeroase intrebari referitoare la prevenirea pericolelor in drumetiile pe munte, la violenta si consumul de droguri in scoli. Metodele de prim ajutor, dar si materialele de resortul montan prezentate de catre jandarmi au constituit un punct de atractie aparte pentru copii.
fot arhiva
Sursa: IJJ Maramures