Vezi VIDEO
Anul 2014 a fost unul cu numeroase realizari in toate sectoarele de activitate ale Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului. Concluzia se desprinde din rapoartele prezentate astazi, 24 ianuarie in cadrul intrunirii anuale a Adunarii Eparhiale. Evenimentul a avut in acest an o semnificatie aparte, in contextul in care a fost organizat intr-o zi istorica pentru Romania cand se implinesc 156 de ani de la Mica Unire, adica momentul in care s-au unit Moldova si Tara Romaneasca. Inainte de a incepe lucrarile Adunarii Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare a fost savarsita Sfanta Liturghie de PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La slujba a asistat si IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Apoi a fost oficiata slujba de Te-Deum unde au fost rostite rugaciuni de binecuvantare a membrilor Adunarii Eparhiale. Lucrarile Adunarii Eparhiale au fost deschise de un cuvant de invatatura si de binecuvantare rostit de IPS Justinian Chira.
„Sunteti membri ai Adunarii Eparhiale, a unei deosebit de importante eparhii din Nord-Vestul tarii si sunteti alesi, nu numiti si ati venit aici cu mandat din partea poporului lui Dumnezeu. Si aici daca ati venit aveti obligatia sa ne spuneti si noua ce ati observat intr-un an dse activitate, cat v-ati apropiat de cer si cat v-ati apropiat de datoriile sociale pentru ca si cerul si pamantul e al nostru. Dau Slava lui Dumnezeu pentru ca sunt azi aici si ne-am intalnit aici dupa un an. In timpul acesta n-am uitat niciodata, nici noaptea trecuta, n-am uitat niciodata ci m-am gandit mereu la membrii Adunarii Eparhiale. Si am avut constiinta si covingerea ca dumneavoastra in fiecare zi v-ati gandit la interesele si datoriile crestinesti si romanesti. Suntem un neam si o unitate deosebita. Avem un viitor frumos, nu urat, lasati sa se coaca fructele si Dumnezeu va ajuta, copiii nostri vor avea multe bucurii”, a punctat IPS Justinian Chira.
Intalnirea a fost un prilej de bilant pentru membrii Adunarii Eparhiale, care au concluzionat ca 2014 a fost un an cu rezultate bune in toate sectoarele de activitate ale Episcopiei. Printre realizari au fost punctate demararea mai multor proiecte sociale, organizarea Reuniunii Nationale a Tinerilor Ortodocsi care a avut si un caracter international, dar si realizarea de lucrari la mai multe lacasuri de cult de pe cuprinsul eparhiei. Anul 2014 a fost un an important si in viata ierarhilor maramureseni. Astfel IPS Arhiepiscop Justinian i s-a conferit titlul de „Cetatean de Onoare” al judetului Maramures, iar P.S. Iustin Sigheteanul a implinit 20 de ani de slujire arhiereasca.
„In cuprinsul eparhiei noastre sunt aproximativ 385 de parohii rurale si 88 urbane care sunt deservite de peste 570 de clerici. Tot pe cuprinsul eparhiei noastre sunt 38 de manastiri si schituri. In cuprinsul episcopiei noastre se lucreaza la construirea si repararea a 33 de biserici, in 14 dintre ele se picteaza, iar o biserica monument istoric, cea din Buzesti, Protopopiatul Chioar se afla in stadiul lucrarilor de restaurare”,a explicat consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, preotul Cristian Stefan.
In acest an, intrunirea membrilor Adunarii Eparhiale a avut loc intr-o zi incarcata de semnificatii istorice. „Sarbatorim Unirea cea Mica de la 1859, a Moldovei cu Tara Romaneasca. Nu este intamplator si iata ca Biserica pastreaza cu fidelitate aceeasi unitate a poporului roman, in sensul ca Biserica noastra Ortodoxa Romana a fost implicata in mod foarte vizibil si hotarator atat in realizarea Unirii Mici, cat si in realizarea Marii Uniri de la 1918. Si atunci au fost ierarhii bisericii, preotii si poporul dreptcredincios, si astazi ierarhii bisericii, preotii, conducatorii institutiilor si poporul dreptcredincios iata suntem impreuna. Si in adunarile eparhiale suntem in aceeasi forma: ierarhi, preoti si mireni”, a explicat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al episcopiei.
La randul sau, primarul Municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, membru in Adunarea Eparhiala a declarat ca a ales ca in aceasta zi atat de speciala sa fie prezent la catedrala episcopala, evitand sa rosteasca un simplu discurs politic in cadrul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea Micii Uniri.
„Este un moment in care ne gandim la modul in care Biserica Ortodoxa poate sa aduca in fata credinciosilor lucrurile cele mai sfinte si cele mai frumoase si cele mai onorabile, modul in care putem sa infrumusetam inclusiv bisericile noastre, modul in care putem in acest an in primul si in primul rand sa aducem biserica ca si institutie mai aproape de nevoile si spirituale si materiale ale maramuresenilor si satmarenilor. Este un moment simbolic pentru ca eu sunt absolut onorat sa particip la acest eveniment, si prin acest eveniment sa sarabtorim inclusiv Mica Unire. E poate mai bine primit si mai binecuvantat sa spui cu aceasta ocazie in momentul acestei sarbatori o rugaciune decat un discurs in holul Prefecturii. Mai bine cu gandul la poporul roman si statul roman si la Dumnezeu decat cu gandul la politica”, a punctat primarul Catalin Chereches.
Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului este alcatuita din 10 clerici si 20 de mireni.
Sursa: Camelia Tocaci