In Maramures s-au constituit sase comisii de inventariere a locuintelor afectate de inundatii. Prefectura a aratat ca membrii acestora s-au deplasat in localitatile care au avut inregistrate pagube din cauza revarsarii apelor si au inventariat locuintele distruse, respectiv grav avariate si cele afectate.
Cele sase comisii de inventariere au fost alcatuite din reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului de Stat in Constructii si Consiliului judetean. Acestea au fost repartizate pe zonele Moisei-Borsa; Ruscova-Repedea-Poienile de Sub Munte; Viseu de Sus-Viseu de Jos-Petrova-Leordina; Rozavlea-Sieu-Bogdan Voda-Sacel-Salistea de Sus; Bistra-Campulung la Tisa-Remeti si Vadu Izei-Oncesti-Barsana-Stramtura.
Subprefectul Stefan Gonczi a declarat ca ”a mai fost constituita o comisie sociala care analizeaza situatia sociala a familiilor sinistrate, numarul de persoane din fiecare familie, situatia materiala a acestora pentru a se cunoaste daca familiile sinistrate pot sa isi reabiliteze sau sa-si reconstruiasca locuintele in regie proprie”.
Case stramutate la Repedea, Bogdan Voda si Bistra
Datele centralizate la nivelul Institutiei Prefectului releva faptul ca in judetul Maramures au fost distruse, in perioada 25-27 iulie 2008, 28 de case (14 la Poienile de Sub Munte; 5 la Petrova; 3 la Viseu de Sus; 2 la Bogdan Voda si cate una la Ruscova, Viseu de Jos, Leordina si Bistra (Valea Viseului). Cele 33 de case grav avariate inventariate sunt situate in localitatile Repedea, Viseu de Sus, Bistra, Ruscova, Oncesti si Moisei.
Membrii comisiei au stabilit ca 10 case din comuna Repedea, situate intr-o zona activa cu alunecare de teren, necesita stramutarea. Alte doua case din comuna Bogdan Voda trebuie, de asemenea, stramutate din acelasi motiv, iar o casa din comuna Bistra amplasata in zona inundabila necesita si ea mutarea intr-o zona sigura.
Casele grav avariate nu sunt locuite si au fost luate masuri de monitorizare a acestora de catre membrii comisiilor locale pentru situatii de urgenta, in scopul prevenirii aparitiei unor accidente nedorite. De asemenea, au fost afectate de inundatii alte 611 locuinte.
17 locuinte modulare solicitate pentru Maramures
Subprefectul Stefan Gönczi a precizat ca, urmare a discutiilor avute cu primarii localitatilor afectate de inundatii, s-a realizat o evaluare a persoanelor sinistrate, fiind solicitate Guvernului Romaniei 17 locuinte modulare pentru persoanele sinistrate care nu au unde sa locuiasca.
Specialistii in domeniul constructiilor au estimat ca pentru repararea locuintelor afectate de inundatii sunt necesare peste 1.000 tone de ciment; 126 tone de var; 219 tone otel beton; 2404 m/c BCA; 1620 tone de nisip; 2425 m/c de material lemnos; 28.410 m/p de invelitoare; 231 m/p de binale si 1000 de bucati de boltari.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult