România este într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă, spunea preşedintele Klaus Iohannis, în urmă cu un an, în discursul care anunța instituirea stării de urgență. În acest timp, aproape un milion de români s-au infectat cu coronavirus și peste 21.500 de oameni au murit de COVID.
S-a făcut un an de când am învățat că trăim într-o libertate restrânsă, un an de când ne uităm la ceas ca nu cumva să depășim limita de timp pe care o avem la dispoziție pentru a ne deplasa pe timp de noapte. În acest an, unii au pierdut, alții au câștigat.
Unii au câștigat prin faptul că nu s-au îmbolnăvit, alții au câștigat prin faptul că și-au recuperat sănătatea. Unii au pierdut businessul pentru care au muncit toată viața, alții au găsit soluția să iasă la liman. Sunt și dintre cei care au pierdut pe cineva drag în acest „război”. România a pierdut peste peste 21.500 de cetățeni.
„Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem cu toţii că severitatea lor este pe măsura gravităţii perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi (15 martie 2020 – n.r.) se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile”, anunţa președintele Klaus Iohannis în urmă cu un an.
Cum s-a schimbat România în starea de urgenţă
Vreme de două luni, în România au fost îngrădite mai multe drepturi fundamentale. Astfel, românii au ieșit din casă doar cu declarație pe propria răspundere, școlile au fost închise și învățământul s-a mutat în online, iar restaurantele, cafenelele, barurile au fost închise, la fel și magazinele care comercializau produse neesențiale.
Pe 14 mai s-a încheiat starea de urgenţă, iar restricţiile au fost mult diminuate pentru că a fost instituită starea de alertă.
Tot în stare de alertă se află România și în prezent, iar hotărârea de Guvern este prelungită lunar cu câte 30 de zile.
Sursă: Mediafax