Data fiind situarea judetului Maramures la frontiera cu Ucraina a Uniunii Europene si lungimea de 161 km a acesteia, Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost reformat si, sub noua denumire de Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, structura acestuia a fost marita cu inca un birou, respectiv cel de Combaterea Contrabandei. Ca masura de eficientizare a activitatilor specifice acestui domeniu, Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul politiei municipiului Sighetu Marmatiei a fost inclus in Serviciul de Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice. Prin aceste masuri s-a reusit, pe de o parte, o alocare importanta de resurse pentru un domeniu de actiune care tine de siguranta nationala si de obiectivele asumate de Romania in parteneriatele externe, iar pe de alta parte, extinderea competentei teritoriale a structurilor la nivelul intregului judet. Consolidarea capacitatii operationale si intensificarea activitatilor in scopul combaterii evaziunii fiscale pe domenii prioritare stabilite pentru judetul Maramures, a reprezentat obiectivul prioritar de actiune pentru anul 2014 al structurilor de investigare a criminalitatii economice de la nivelul Inspectoratului de Politie al judetului Maramures.
Contextul evolutiei cadrului legislativ pe domeniul financiar-fiscal, cu implicatii directe asupra mediului de afaceri, a generat noi forme de manifestare a fenomenului infractional in domeniul evaziunii fiscale si practicilor comerciale ilicite, cu consecinte extrem de pagubitoare asupra bugetului de stat si asupra climatului de siguranta si stabilitate a mediului de afaceri. In vederea prevenirii si combaterii infractionalitatii de natura economico-financiara pe raza de competenta, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures si-a concentrat eforturile in scopul intensificarii activitatilor de prevenire in conformitate cu Programul National de Combatere a Evaziunii Fiscale si a planurilor de actiune initiate la nivel national si nivel local pe linia prevenirii si combaterii evaziunii fiscale si alte infractiuni conexe.
In domeniul contrabandei cu produse din tutun, in perioada de referinta, la nivelul judetului Maramures, au fost inregistrate 84 dosare penale care privesc comiterea unor infractiuni de contrabanda si alte fapte conexe. Politistii maramureseni au confiscat peste 200.000 pachete cu tigari, in valoare totala de peste 2.000.000 lei si au indisponibilizat 28 de vehicule utilizate in transportul ilicit al produselor din tutun.
In cadrul activitatilor desfasurate, au fost aplicate aproape 800 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de peste 300.000 de lei.
Pentru probarea activitatilor infractionale ale persoanelor implicate in contrabanda cu produse din tutun si luarea masurilor legale fata de acestea, politistii specializati in domeniul investigarii criminalitatii economice au efectuat 17 perchezitii domiciliare si auto si au retinut trei persoane implicate in comiterea infractiunilor de contrabanda, care ulterior au fost arestate.
Combaterea evaziunii fiscale pe domeniul productiei si comercializarii alcoolului constituie in continuare un domeniu prioritar de actiune la nivelul judetului Maramures. Politistii Inspectoratului de Politie al judetului Maramures au efectuat activitati specifice de verificare si control la agentii economici profilati pe activitatile de productie si comert cu bauturi alcoolice atat la sediile acestora, cat si in timpul operatiunilor de transport rutier de marfuri.
In perioada de referinta, in contextul celor 16 actiuni cu efective marite efectuate, au fost verificati 415 agenti economici si au fost constatate 23 infractiuni la acest regim si peste 250 de contraventii pentru care s-au aplicat amenzi in valoare totala de aproximativ 130.000 lei. De asemenea, au fost efectuate cinci perchezitii domiciliare, a fost indisponibilizata cantitatea totala de 112.365 litri alcool etilic si 750 litri bauturi spirtoase, vin, precum si un mijloc de transport si s-a dispus confiscarea a 5000 kg porumb si a altor bunuri si valori.
In ceea ce priveste combaterea infractiunilor de evaziune, avand ca obiect produsele de panificatie, politistii au verificat 882 societati comerciale, 725 persoane fizice si 883 mijloace de transport si au constatat 39 infractiuni de evaziune fiscala, pentru comiterea carora sunt cercetate 34 persoane. Au fost indisponibilizate produse (Peste 14.000 kg faina si alte produse de panificatie) in valoare de 80.000 de lei. Tot la acest regim au fost aplicate 833 contraventii si s-au confiscat noua mijloace de transport.
Totodata, politistii maramureseni au confiscat si 11.063 kg legume fructe in valoare de 23.410 lei, 81.544 lei numerar, 5970 euro, 600 GPB, 241 USD si 45 grame argint. Prejudiciile cauzate prin infractiunile economice constatate in cursul acestui an insumeaza 15.554.678 lei iar politistii au reusit recuperarea, in proportie de 75,87% (11.801.829 lei). 96,48% din prejudiciul total este rezultatul comiterii infractiunilor de evaziune fiscala, in timp ce consecinta fiscala a infractiunilor de contrabanda constatate a fost in anul 2014 de 546.900 lei, recuperat in proportie de 87%.
Chiar daca in perioada de referinta au fost sesizate 878 fapte de natura economica, politistii specializati in domeniul investigarii criminalitatii economice au constatat peste 2300 de infractiuni economic-financiare. O parte dintre acestea au fost constatate prin continuarea urmaririi penale fata de suspecti.
Sursa: IPJ Maramures