Vineri, 27 ianuarie, la sediul unității noastre a avut loc şedinţa de Evaluare a activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureș în anul 2022.
Activitatea s-a desfăşurat în sistem videoconferință cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Din partea conducerii Jandarmeriei Române a fost prezent în videoconferință colonel Dumitrache Francois Louis – Directorul Direcției Pază și Protecție Instituțională.
Inspectorul șef desemnat, colonel Haiduc Mihai Dan, a prezentat raportul sinteză al Evaluării activităților pentru domeniile de activitate din cadrul inspectoratului, rezultatele obținute în anul 2022, iar la final, obiectivele, sarcinile și atribuțiile, precum și prioritățile pentru anul 2023.
Anul 2022 a fost marcat la început de evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României, iar ulterior de contextul izbucnirii conflictului din Ucraina fapt ce a determinat redimensionare acțiunilor și efectivelor, prin organizarea de misiuni comune cu diverse instituții în scopul sprijinirii cetățenilor ucraineni.
La nivelul județului Maramureș, în perioada de referinţă, nu au fost evenimente care să tulbure grav ordinea şi liniştea publică şi să impună intervenţia pentru restabilirea acesteia.
În perioada analizată jandarmii maramureșeni au executat un număr de 1.002 misiuni de asigurare a ordinii publice și 3.112 misiuni de menţinere a ordinii publice, prin sistemul patrulelor de ordine publică mixte sau de jandarmi în mediul urban şi rural.
Posturile de jandarmi montane, au executat 1.673 misiuni specifice de ordine publică în zona montană din responsabilitate. Jandarmii montani au fost solicitați în 7 acțiuni de salvare căutare, răspunzând la 15 solicitări 112.
Pe timpul executării misiunilor date în competență au fost constatate 290 fapte de natură penală (din care 53 constatate de către jandarmi), săvârşite de 268 făptuitori (din care 49 autori identificați de către jandarmi) fiind constatate și aplicate 3.804 sancţiuni contravenţionale.
Pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale au fost desfăşurate 76 de acţiuni cu caracter preventiv-educativ şi de informare în scopul prevenirii faptelor antisociale în mediul şcolar şi al manifestărilor sportive precum și în domeniul montan.
Realizarea priorităţilor instituţionale va avea în vedere dialogul, cooperarea şi colaborarea interinstituţională, coroborate cu acţiunea fermă şi profesionistă care vor fi esenţiale pentru menţinerea stării de normalitate la nivelul judeţului şi dezvoltarea gradului de siguranţă a cetăţeanului.
În spatele acțiunilor, al rezultatelor și al cifrelor stau oamenii care au făcut faţă cu succes misiunilor încredințate și care au răspuns cu promptitudine şi profesionalism diverselor provocări apărute, cărora le mulțumim pentru atingerea tuturor obiectivelor.