Salvamont Maramureș a centralizat activitatea formațiilor Baia Mare, Cavnic și Vișeu pentru sezonul de iarnă decembrie 2018 – martie 2019. Lunile decembrie 2018, ianuarie, februarie și martie 2019, caracterizate printr-un număr foarte mare de turiști pe munte, a impus asigurarea asistenței de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 12-16 salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale și de intervenție din cele cinci de posturi și baze salvamont.
În această perioadă salvamontiștii maramureșeni au fost solicitați să intervină în 216 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 223 persoane. Dintre acestea, 90 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgență la unitățile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanță, restul persoanelor accidentate primind primul ajutor sau îngrijirile medicale necesare la cabinetele medicale aflate la baza domeniilor schiabile.
De asemenea, s-au primit 28 de apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont România din care face parte și Salvamont Maramureș , cu formațiile Baia Mare, Cavnic și Vișeu, singurele structuri abilitate oficial și care dețîn personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de peste 800 de salvatori montani atestați din care 38 salvatori montani atestați maramureșeni.
Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții din sezonul de iarnă, în toate stațiunile din țară ce dețin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile Salvamont vor continuă să asigure efective necesare de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.
Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.