Doi ani şi câteva luni mai trebuie să aştepte băimărenii până când apa care curge la robinetele lor să fie cristalină, nu galbenă sau maronie ca acum după fiecare ploaie mai puternică. Până în februarie 2009, când urmează să fie finalizat proiectul, se va lucra de zor la rezolvarea unei probleme care există de zeci de ani.
Reabilitarea Uzinei de Apă din Baia Mare va costa 9.466.270 de euro, iar proiectarea şi execuţia vor fi realizate de firma OTV France. Scopul este acela ca după 2009 calitatea apei furnizate băimărenilor să se îmbunătăţească.
Uzina reabilitată va avea o capacitate proiectată de 950 de litri / secundă şi va livra apa tratată în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene şi ale legilor româneşti, după cum au precizat reprezentanţii societăţii Vital Baia Mare.
Paul Orbeşteanu, directorul general al OTV France, a declarat că în Baia Mare se va aplica o soluţie în premieră pentru epurarea apei, care prevede utilizarea clorurii ferice. Specialiştii au indicat că procedeul este mai avantajos financiar, dar tot ei au arătat că… nu tot ce-i ieftin e şi bun.
Directorul Uzinei de Apă, Mircea Mecea, a precizat că îşi va exprima acordul în privinţa soluţiei tehnice alese de executant doar după realizarea unor analize. ”Apa din Baia Mare este mai dificilă decât alta din România, astfel încât trebuie luate întâi probe, fiindcă putem rezolva nişte probleme şi să apară altele noi”, a spus el.
În prima etapă a lucrărilor se va realiza proiectul şi se va deschide şantierul , iar apoi muncitorii se vor ocupa de schimbat filtre, de amenajat un alt decantor şi de înlocuit grilaje. Mircea Mecea a precizat că din cele 18 filtre şi 18 clarificatoare care există în prezent vor rămâne doar 10 filtre şi un decantor, însă capacitatea lor va fi mărită.
Mecea a avertizat populaţia că există riscul ca ”pe perioada reabilitării, apa din Baia Mare să fie şi mai rea decât acum. Turbiditatea ei va creşte pentru că 16 filtre pentru apă vor fi scoase din funcţiune la un moment dat”. El a arătat însă că populaţia va fi anunţată din timp, iar durata cât vor exista aceste probleme nu va fi mare.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Maramureş, Dorina Micle, se bucură că în sfârşit se face un prim pas pentru reabilitarea reţelei de apă din Baia Mare. ”Proiectul promite să rezolve pe termen lung o situaţie care se înregistrează de zeci de ani şi care a creat foarte multe probleme. Să sperăm că nu vom mai vedea apă colorată curgând la robinete şi nici nu va mai trebui să dăm avertismente populaţiei să îşi fiarbă ori decanteze apa potabilă de fiecare dată când sunt precipitaţii abundente.”
Primele efecte în bine ale lucrărilor de la uzină se vor vedea în circa un an, un an şi jumătate. În februarie 2009 trebuie să se facă recepţia, însă firma executantă va rămâne în zonă încă un an pentru monitorizarea lucrării.
Sursa: Meda Muntean