Ca urmare a creșterii salariului minim brut de la 1 ianuarie, va crește automat și suma de bani pe care ar trebui să o plătească la Fisc persoanele fără venituri care vor să se asigure de bunăvoie la sănătate. Concret, asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute. Cum salariul va crește la 2.080 de lei rezultă că și valoarea de plată pentru asigurarea voluntară va crește automat.
Prima lună a următorului an va aduce o majorare a salariului minim brut, de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei, prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, conform avocatnet.ro.
Creșterea salariului minim antrenează automat și creșteri în toate valorile de care este atașat acest salariu. Una dintre acestea e valoarea CASS-ului de plată de către cei care, deși nu au venituri, vor să se asigure la sănătate și plătesc voluntar contribuția (prin intermediul declarației unice).
Ce prevede legislația fiscală? Cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.
Raportat la salariul minim actual, doritorul plătește 1.140 de lei, adică 10% din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6). Când salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, cei care se vor asigura după acel moment vor plăti puțin mai mult, respectiv 1.248 de lei.
Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Asigurarea devine efectivă din momentul depunerii declarației, potrivit legislației fiscale, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.
sursa avocatnet.ro