În ultima vreme s-au înregistrat din ce în ce mai multe fenomene extreme în județul Maramureș, descărcări electrice, grindină, condiții atmosferice instabile. Care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm în cazul în care suntem surprinși de o furtună departe de casă, afară sau în mașină, îți voi prezenta în cele ce urmează.
1.Găsiți un adăpost
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți în momentul în care constatați că se apropie o furtună este să intrați în casă, întrerupeți imediat orice activitate desfășurată în aer liber și refugiați-vă în cel mai apropiat adăpost. Automobilul poate constitui și el un adăpost, asigură protecția necesară în cazul unei furtuni cu rafale de vânt puternice și descărcări electrice. Însă în momentul în care constatați că furtuna se afă chiar deasupra voastră nu e recomandat să atingeți părțile metalice ale automobilului.
- Asigurați adăpostul
Închideți toate ușile și ferestrele și nu uitași să deconectați toate aparatele electrice din casă deoarece acestea pot fi defectate în urma decărcărilor electrice. Nu utilizați nicio aparatură electică în timpul futunii întrucât ricurile sunt foarte mari, despre telefoanele mobile nu s-a demonstarat că ar atrage undele electomagnetice. Electrocasnicele trebuie scoase din priză chiar dacă nu funcționează în acel moment.
- Regula 30/30
Numarați secundele de la apariția fulgerului la sunetul tunetului, dacă intervalul e mai mic de 30 de secunde furtuna se află foarte aproape și nu e recomandat să ieșiți afară. Furtunile pot persita până la jumătate de oră după semnul dat de ultimul tunet, ieșirea în siguranță se face abia după dispariția norilor de furtună, numiți științific „Cumulonimbus”. Aceștia produc ploi torențiale, inundații rapide și vânturi lineare puternice
- Utilizează sistemul RO-ALERT
Această aplicație vine în ajutorul românilor ca măsură de precauție în cazul unui pericol iminet precum fenomenele meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care pot afecta comunitățile din țară. Sistemul a fost implementat la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne în octombrie 2017, în colaborare cu Inspectoratul General de Situații pentru Urgență și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a primi mesaje de tip RO-ALERT, acestea trebuie să fie compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și să se afle în zona de acoperire în care se difuzează alerta. Alertele nu pot fi recepționate în cazul în care telefonul este închis sau nu are semnal.
Pentru averizări meteo, informații din trafic și alte tipuri de averizări autoritățile recomandă să descărcați aplicația gratuita DSU, dispunibilă în Google Play și AppStore.
- Ce trebuie să faci și ce NU trebuie să faci după trecerea furtunii
În cazul în care evenimentul are ca efecte pagube materiale precum copaci răsturnați și fire electrice rupte se recomanda să nu se atingă nici copacii umezi după furtună, în contact cu firele electrice pot fi conductori de electicitate, nici firele căzute la pământ. În cazul în care se constată prezența unei victime se recomandă îndepărtarea acesteia cu cea mai mare grijă de orice sursă de energie electrică, verificarea respirației și a pulsului, începerea manevrelor de resurcitare în cazul lipsei semnalelor vitale și chemarea ajutorului medical în cel mai scurt timp posibil.
Bianca Timiș