Un grup de cercetatori americani de la Universitatea Harvard a reusit sa creeze, prin bioinginerie, o meduza care stie sa inoate, pornind de la niste celule prelevate de la soareci si de la un polimer de silicon, conform LiveScience.
Meduza rezultata din bioinginerie a primit numele de „Medusoid” si functioneaza ca o pompa biologica, asemanator unei inimi, fiind astfel un model excelent pentru studierea fiziologiei cardiace, conform lui Kevin Kit Parker, bioinginer de la Universitatea Harvard.
„Ideea este de a observa o pompa musculara care este diferita de inima sau de alt organ muscular natural, si de a cauta acele similaritati fundamentale sau principii de design care sunt comune” a declarat Parker pentru LiveScience. „Acest studiu demonstreaza ca exista astfel de similaritati fundamentale”, a mai adaugat el.
Meduzele se deplaseaza prin mediul acvatic functionand ca niste pompe. In anul 2007 Kevin Kit Parker se afla in cautarea unei modalitati de a raspunde anumitor intrebari despre functionarea inimii, cand a observat miscarea unor meduze si a inteles ca studierea acestor organisme i-ar putea oferi raspunsurile cautate.
„Mi-am spus ca as putea construi ceva similar”, a declarat el, iar ingredientele alese sunt celule prelevate din miocardul soarecilor si o pelicula fina de silicon. „Lumea are nevoie de mai putini soareci si de mai multe meduze, asa ca m-am gandit ca ar fi bine daca as putea inlocui soarecii cu meduze la o ratie de 1:1″, a glumit el.
Alaturi de colegi de la California Institute of Technology, Parker a organizat celulele si siliconul intr-un model care imita structura unei meduze reale. Apoi creatura inerta a fost introdusa intr-un bazin in care se afla un fluid cu o buna conductibilitate electrica si au dat drumul la energie.
Rezultatul este o creatura care inoata si pulseaza, asemenea unei meduze reale, fara insa a se hrani si reproduce. Aceste meduze artificiale ii pot ajuta pe oamenii de stiinta din diferite domenii sa raspunda la diferite probleme, conform lui Parker. Un biolog marin poate studia arhitectura structurala a unei meduze si felul in care acestea inoata. Un cercetator specializat in biologie comparativa poate examina miscarea unui astfel de „medusoid” in comparatie cu miscarea inimii. Pentru expertii in tesuturi, acest experiment reprezinta o lectie de proiectare si control al calitatii.
Kevin Kit Parker doreste sa foloseasca aceasta meduza artificiala pentru dezvoltarea unei noi generatii de medicamente cardiovasculare si pentru crearea unor noi inimi artificiale. Rezultatele acestui experiment sunt publicate pe larg in ultimul numar al revistei Nature Biotechnology.
Sursa: Agerpres