Vesti proaste pentru baimareni. Din 1 ianuarie 2010, societatea de salubritate Drusal SA a majorat taxa de colectare a deseurilor cu aproximativ 61%. Astfel, in loc de 3,19 lei/persoana, baimarenii vor trebui sa scoata din buzunar lunar 5,14 lei + TVA, adica peste 6 lei. Prin urmare, pe facturile din luna februarie, taxa Drusal va aparea majorata.
Drusal motiveaza majorarea taxei de salubritate prin cresterea volumului de deseuri ca urmare a faptului ca baimarenii nu respecta colectarea selectiva a PET-urilor si altor materiale reciclabile voluminoase.
Seful Corpului de Control al Drusal SA, Cristian Marosan, explica procedura de calcul a taxei de salubritate care se va aplica in Baia Mare din acest an. “Pana acum, greutatea specifica de deseuri adunate lunar era de 300 kilograme pe metru cub. Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice ne-a obligat sa facem masuratori pentru a determina cantitatea reala de deseuri menajere colectate in kg/mc”, a aratat Marosan.
In urma a trei cantariri realizate in trei luni diferite, s-a stabilit ca greutatea specifica nu este de 300, ci de 150 kg/mc. Intrucat taxele aplicate pe metru cub nu se schimba, indicele mediu a ramas la 0,8 kg/locuitor/zi. Inmultit cu 365, rezulta ca se colecteaza aproximativ 292 kg/locuitor/an.
“Din aceste calcule, reiese faptul ca un baimarean trebuie sa plateasca 66,29 de lei/locuitor/an, deci 5,53 lei/locuitor/luna plus taxa de container. Rezulta, deci, o crestere de aproximativ 61% ”, a explicat oficialul Drusal.
Marosan a adaugat faptul ca majorarea trebuia sa intre in vigoare la 1 noiembrie 2009, in urma proiectului de hotarare al Consiliului Local Baia Mare, aprobat in sedinta din 29 octombrie.
“Am decis sa majoram taxele doar incepand cu 1 ianuarie 2010, deoarece urmau sarbatorile si oamenii sunt si asa deja suficient de afectati de criza economica. Trebuie sa fim in acord cu prevederile ANRSC, intrucat pana acum nefacandu-se un calcul al greutatii specifice, societatea Drusal a iesit in pierdere. Mai mult, Garda de Mediu ne preseaza sa achitam taxa de inchidere a rampei de gunoi, bani pe care trebuie sa ii achitam pana in 2017”, a spus Marosan.
Responsabilul Drusal explica si inadvertenta creata intre greutatea specifica raportata la volum .“De exemplu, un tomberon plin cu PET-uri are acelasi volum in metri cubi ca si unul plin cu alte gunoaie, iar taxa de salubritate se calculeaza la metru cub, nu la kilogram. Din aceasta cauza, a rezultat aceasta neconcordanta in calculele noastre, deoarece, din pacate, baimarenii nu sunt invatati sa colecteze selectiv deseurile menajere. Noi o sa continuam, insa, campaniile de informare in acest sens”, a explicat Cristian Marosan.
Sursa: Catalin Tineghe