Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), Nicolae Boitor, sustine ca se lupta cu morile de vant. El a facut o propunere secretarilor din unitatile administrativ-teritorial sa preia primariile dosarele persoanelor cu handicap care se prezinta la comisia de expertiza. Asta pentru a nu purta oamenii bolnavi pe drumuri. Nu de aceeasi parere au fost, insa, edilii din judet, care au sarit ca arsi la vestea ca ar putea avea mai mult de lucru.
„Ar fi foarte bine daca s-ar ocupa primaria din comuna de dosar, pentru ca sa nu purtam oamenii de cate trei, patru ori pe drum. Unii vin de la Viseu sau de la Poienile de Sub Munte, cu dosarele incomplete. Dupa ce stau cateva ore bune in fata usii comisiei, trebuie sa se intoarca acasa si sa mai vina o data, pentru ca nu au dosarele complete”, a spus seful DGASPC, aratand ca in fiecare comuna exista, conform legii, un asistent social care ar putea cel putin sa verifice dosarul si sa-l trimita prin posta in Baia Mare.
Primarii si secretarii din judet au refuzat, insa, propunerea lui Boitor. „Noi ne depasim atributiile daca le intocmim dosarele pentru comisie”, a precizat reprezentantul primariei din Sighetu Marmatiei. Alti secretari ai administratiilor locale din judet l-au acuzat pe directorul de la Directia de Asistenta Sociala ca apeleaza la santaj emotional pentru a-si usura munca. ”Domnu’ Boitor apeleaza la latura sentimentala pentru a-si usura munca. Noi ar mai trebui sa mai angajam personal, daca ar trebui sa se ne ocupam si de aceasta problema”, au spus acestia.
Boitor a replicat ca a vrut doar sa faca lucrurile mai usoare pentru bolnavii care vin din satele indepartate si asteapta, cateodata degeaba, pe holurile Directiei.
„Noi tot asa ne facem treaba, dupa ce vin cu dosarul. Problema e ca oamenii aia, pe langa ca au diferite forme de handicap, stau cu orele pe holurile institutiei. Am vrut sa facem un pic mai usoare lucrurile pentru ei si sa nu-i purtam pe drumuri inutil. Conform legii, asistentul social poate intocmi dosarul si sa-l trimita la noi”, a explicat Boitor.
In Maramures, exista peste 17.000 de persoane cu dizabilitati, judetul nostru situandu-se pe primele pozitii intr-un top pe tara la acest capitol. Secretarii primariilor din judet se plang ca multi dintre cei ce se afla in evidentele persoanelor cu dizabilitati nu au, in realitate, niciun handicap.
Sursa: Angela Sabau