Duminică, 26 mai, duminica a V-a după Sfintele Paşti, a Samarinencei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Oarţa de Jos, Protopopiatul Chioar.
În întâmpinarea înalţilor oaspeţi – Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul – au ieşit primarul comunei, Bogdan Pop, şi prim-epitropul bisericii, însoţiţi alţi credincioşi din parohie. Primirea a fost făcută în faţa bisericii care urma a fi târnosită.
Slujba de târnoire
Slujba de târnosire a fost oficiată cu începere de la ora 9,00 de către cei doi Ierarhi, cu respectarea rânduielii ortodoxe de târnosire a unei biserici. În faţa bisericii au fost oficiate slujbele după tipic, apoi a fost miruită biserica, în patru părţi cardinale din exterior, cu Sfântul şi Marele Mir, după care slujba de sfinţire a continuat în interiorul bisericii.
Aici au fost puse în piciorul Sfintei Mese Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici omorâţi de perşi la Mănăstirea Sfântul Teodosie de lângă Betleem, împreună cu Documentul de Sfinţire, introduse într-un tub de oţel inoxidabil, peste care s-a pus nisip uscat şi apoi a fost pecetluit spaţiul de păstrare a tunului cu ceară topită. A fost spălată Sfânta Masă după rânduială, cu apă şi apă de trandafiri, a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir, după care au fost lipite în cele patru colţuri ale Sfintei Mese icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Luca, Marcu şi Ioan, şi au fost pecetluite şi ele cu ceară topită.
Sfânta Masă a Altarului a fost apoi îmbrăcată în veşminte noi, confecţionate pentru acest moment important al târnosirii. În piciorul Sfintei Mese nu se mai lucrează timp foarte îndelungat, poate fi de ordinul sutelor de ani şi chiar mai mult, până când necesitatea impune o intervenţie în piciocrul Sfintei Mese, care simbolizează Mormântul Mântuitorului.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
După Sfânta Liturghie, în biserică a fost oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, în fruntea unui sobor alcătuit din peste 25 de preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte Pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, Pr. Ciprian Coza, secretarul protopopesc, Pr. Ioan Filip – Proin-protopop al Băii Mari, Preotul Ovidiu Spătar, parohul din Oarţa de Jos, preoţi invitaţi din parohiile vecine, din protopopiat şi din alte protopopiate, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), dirijaţi de Arhid. Ionuţ Pleş, iar la chinonic au cântat câte o priceasnă Ionel Pop, de origine din Oarţa de Jos, dar trăitor în Spania şi Marcela Ştefania Latiş, din Grupul Coral ATOCEM.
Biserica a fost arhiplină de credincioşi, între ei aflându-se subprefectul Alexandru Cosma şi primarul Bogdan Pop.
Cuvântul de învăţătură
După citirea Sfintei Evanghelii despre femeia samarineancă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat „Apa cea vie” despre care Mântuitorul Iisus Hristos îi vorbeşte acestei femei:
„Despre apa cea vie noi, creştinii, vorbim în răstimpul de la Paşti până la Rusalii, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei… Domnul Hristos ne-a învăţat pe noi că pentru a primi apa cea vie, apa duhovnicească, apa spirituală, care coboară în noi prin Sfintele Taine, trebuie să fim într-o relaţie normală cu Biserica… Lumea în care trăim noi, oamenii dintotdeauna au avut nevoie de apa cea vie. Acum, în această perioadă, de la Paşti până la Rusalii sunt 7 săptămâni şi ele s-au înjumătăţit tocmai în săptămâna care a trecut. Şi miercuri, o cântare subliniază tocmai acest mare adevăr că din Domnul Iisus Hristos cel Nou, Înviat, Preaslăvit se revarsă torente de apă vie”.
Apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a deplâns înstrăinarea lumii contemporane de Iisus Hristos şi îndepărtarea, în acelaşi timp, de biserică:
„Orice om care gândeşte sănătos doreşte apa cea vie ca să intre în comuniune cu Domnul Iisus Hristos, a precizat Înaltul Ierarh. Numai că, iubiţi fraţi şi surori, din nefericire, noi trăim într-o vreme când arşiţa şi uscăciunea spirituală sunt peste tot, pentru că le produce lumea secularizată. Adică lumea îndepărtată de Dumnezeu nu mai are preocupări spirituale şi se întinde această arşiţă, această uscăciune când oamenii ajung într-o situaţie atât de gravă, încât, din punct de vedere spiritual, nici nu mai simt nevoia de a merge la biserică, de a se spovedi, de a se împărtăşi, de a se apropia de Domnul Hristos. Şi lucrul acesta e prezent în lumea noastră, dar nu e nou.”
„Evanghelia de astăzi ne învaţă că femeia samarineancă şi concetăţenii ei, care au venit la Domnul Iisus Hristos, au aflat izvorul apei celei vii şi cine bea din apa aceea nu mai însetează în vecii vecilor”, a spus în concluzie Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
Distincţii şi cadouri
După încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a fost hirotesit întru iconom stavrofor, cu dreptul de a purta brâu roşu şi Sfânta Cruce şi a primit Gramata Episcopală care atestă acestă primirea acestei distincţii.
Au mai primit diplome de vrednicie primarul Bogdan Pop, Consiliul Parohial, primul epitrop, paraclisierul, corul bisericii şi dirijorul, consilierii parohiali, binevoitori în munca de refacere a bisericii.
Cei doi Ierarhi au primit în dar câte o icoană reprezentându-i pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica din Oarţa de Jos a fost ridicată între anii 1907-1909 şi a primit hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Din 2013 până în momentul resfinţirii, cu binecuvântarea şi sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-au executat mai multe lucrări, dintre care mai importante sunt: refacerea instalaţiei electrice, pictarea integrală în tehnica tempera, confecţionarea unei catapetesme noi şi pictarea întregului registru de icoane, aplicarea unei pardoseli din gresie, refacerea Sfântului Altar şi a Sfintei Mese, vopsirea acoperişului şi a jgheaburilor, renovarea exteriorului bisericii, automatizarea clopotelor, dotarea cu mobilier şi candelabre noi, toate acestea au fost efectuate sub îndrumarea şi conducerea preotului paroh Ovidiu Lucian Spătar, sprijinit cu jertfă şi dăruire de consiliul parohial, prim-epitrop Sorinel Ianoş.