Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Au fost arestati, torturati, intemnitati, au indurat frig si foame, dar n-au renuntat la rugaciune si meditatie. Este vorba de episcopii si preotii martiri care s-au opus cu eroism terorii comuniste si au luptat pentru viitorul bisericii greco-catolice interzise in acea vreme. Pentru a-si manifesta credinta si dragostea pentru biserica, prelatii – multi dupa ce au indurat teroarea inchisorilor – erau nevoiti sa recurga la munca in clandestinitate. Serviciile religioase erau oficiate pe ascuns, iar toate trebuiau gandite cu mare atentie si mai cu seama tinute in maxima discretie, la acea vreme, pentru ca preotii sa nu ia din nou drumul temnitelor rosii. Un recviem pentru cei care si-au dat viata pentru biserica a fost tinut in Baia Mare, in cadrul celei de-a VII-a conferinte dedicate episcopilor – martiri ai bisericii greco-catolice.
Franturi dintr-o istorie zbuciumata, in care teroarea rosie lovea biserica greco-catolica au fost prezentate vineri, 28 octombrie, cand s-au comemorat 63 de ani de la arestarea episcopilor-martiri ai Bisericii Romane Unite cu Roma.
Episcopii Iuliu Hossu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu si Ioan Balan sunt nume care au marcat istoria Bisericii Greco-Catolice, indurand cu stoicism prigoana regimului comunist, luptand pana in ultima clipa, chiar cu pretul vietii, pentru credinta.
Teroarea a inceput in anii 1948, cand prelatii au fost inchisi si apoi tinuti sub paza, cu domiciliu obligatoriu, unde savarseau pe ascuns serviciile religioase. Au existat situatii in care botezurile, casatoriile sau inmormantarile erau oficiate de doua ori, o data in casa omului si a doua oara, cand era posibil, in biserica.
“Daca in lumea urbana botezul sau cununia erau practici facultative, in sat botezul sau cununia era singura modalitate de a intra in comunitatea satului. In cazul bisericii unite, botezul si cununia au avut o semnificatie aparte, ele reprezentand si forma de rezistenta a bisericii si mentinerea individualitatii ei. In unele sate din Maramures casatoria se oficia de doua ori, mai ales in cele foste greoco-catolice, in care nu s-a pastrat legamantul cu biserica ortodoxa”, a explicat dr. Maria Ritiu de la Colegiul „Emil Racovita” din Cluj-Napoca.
Pe langa prelati, si credinciosii care impartaseau religia greco-catolica au simtit teroarea cortinei rosii. Potrivit cercetatoarei, localnicii din Moisei isi aduc aminte ca o cununie era de multe ori oficiata de doua ori. Fiica unui moiseian a fost cununata prima data in casa parinteasca a fetei, tatal ei fiind nevoit sa ascunda in gospodarie o icoana facatoare de minuni de teama ca o sa-i fie confiscata. Cativa ani mai tarziu, femeia a fost chemata de un alt preot pentru a-i savarsi slujba de cununie, de data aceasta la biserica.
In vremea respectiva chiar si securistii, care oficial interziceau serviciile religioase, in realitate – pe principiul “eu nu te spun, tu nu ma spui”- apelau in clandestinitate la preoti pentru a-si boteza copiii sau chiar pentru a se cununa.
“Preotul Alexandru Szechel arata: In 1949 un enorias vine la mine. Lampa era aprinsa. Cand am deschis usa era un securist. Eu ma pregateam pentru o cununie. Mi-a spus – nu va speriati – eu sunt mirele. Securistul era mirele, a venit in uniforma, nu s-a mai dus pe acasa. Directivele erau clare, membrilor de partid le era interzisa participarea la practicile religioase”, relateaza Maria Ritiu.
De teama comunistilor, botezurile se faceau inca inainte ca fatul sa fie nascut. Totodata, inmormantarile cu preot se oficiau in cea mai mare discretie, departe de ochii lumii.
Reprezentantii bisericii greco-catolice subliniaza importanta acestor reiterari a faptelor marilor prelati atat din punct de vedere istoric, cat si pentru respectul fata de preotii si episcopii-martiri care s-au luptat pentru biserica greco-catolica in vremurile in care era interzisa.
“Scopul intalnirii de astazi il reprezinta pastrarea vie a memoriei evenimentelor prilejuite de arestarea episcopilor greco-catolici in 48, cand intreaga ierarhie a fost arestata si biserica greco-catolica a fost scoasa in afara legii si interzisa”, a incheiat Angel Zareczki, purtatorul de cuvant al Episcopiei greco-catolice.
La cea de-a VII-a conferintea dedicata episcopilor-martiri, au participat Vasile Bizau, episcop eparhial al Maramuresului, numerosi cercetatori, profesori doctori, lectori universitari, dar si fete bisericesti care au rememorat cumplitele perioade traite de preotii-martiri ai bisericii greco-catolice.
Sursa: Anca Popescu