Biserica Ortodoxa, crestinii in general, ii praznuiesc la 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cei mai importanti apostoli ai lui Iisus Hristos. Statisticile existente la nivel national arata ca 279.863 romani poarta numele Petru, Pavel sau derivate ale acestora, iar 242.081 sunt barbati si 37.782 sunt femei. Cele mai frecvente prenume sarbatorite in aceasta zi sunt Petru (87.821), Petre (58.868) si Petrica (34.335) pentru barbati si Paulina (14.551), Petronela (12.343) si Petruta (9951) pentru femei. La multi ani sarbatoritilor!
Originar din Betsaida Galileii, Sfantul Apostol Petru a fost fratele lui Andrei si pescar, ca toti cei din familia lui. Primind indemnul adresat de Hristos de a-L urma, isi paraseste meseria, dedicandu-se propovaduirii Evangheliei. Numele sau iudeu era Simon, nume pe care Iisus il schimba in Chefa sau Petru, adica piatra, aluzie la credinta sa puternica.
Primul intre Apostoli, Petru asista, impreuna cu Iacov si Ioan, la descoperirea puterii divine a Mantuitorului pe muntele Tabor, martor la Schimbarea la Fata a lui Hristos. Cand Iisus ii intreaba pe Apostoli cine cred ei ca este, Petru raspunde in numele fratilor: ”Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu”. Dupa ce s-a lepadat de Fiul lui Dumnezeu in noaptea arestarii Mantuitorului, el se caieste, plangand cu amar, dar apoi el este repus in demnitatea sa prin intreita marturisire a dragostei fata de Hristos.
In ziua Cincizecimii, Petru vorbeste plin de Duhul Sfant multimilor adunate la Ierusalim despre implinirea proorociilor Vechiului Testament in persoana lui Iisus, dovedind ca Iisus este Mesia cel asteptat. Ca rezultat al predicii lui, in acea zi s-au botezat primii trei mii de oameni, intemeindu-se astfel prima comunitate crestina.
Apostolul Petru nu s-a marginit sa predice doar evreilor, ci si paganilor, in marea sa calatorie misionara pe care a incheiat-o la Roma. Dupa descoperirea facuta de Dumnezeu de a predica si paganilor, a mers in Galatia, Asia Proconsulara, Bitinia si Roma. In anul 50 d.Hr. a participat la Sinodul Apostolilor din Ierusalim, unde s-a hotarat ca cerintele rituale ale religiei mozaice sa nu fie obligatorii pentru crestinii proveniti dintre pagani. In timpul persecutiei lui Nero, a fost intemnitat si condamnat la moarte prin rastignire, fiind apoi ingropat la Roma (anul 67).
Supranumit ”Apostolul neamurilor”, Pavel este apostolul care a avut cea mai ampla si fructuoasa misiune de evanghelizare. Dupa numeroase studii la scoala rabinului Gamaliel, Saul (numele de iudeu al apostolului) era un prigonitor de temut al crestinilor, plin de zel pentru Legea mozaica. In urma unei revelatii de pe drumul Damascului, cand Iisus ii apare intr-o lumina orbitoare si ii spune: ‘Saule, Saule, de ce Ma prigonesti?’, se converteste la crestinism, dupa care isi incepe misiunea de apostol ‘mai pe urma chemat’.
In cele trei calatorii misionare ale sale, Pavel aduce la credinta multimi de pagani, intemeind biserici in toate marile orase din spatiul asiatic si de rasarit al Imperiului Roman. Plini de ura fata de propovaduirea lui Pavel, iudeii zelosi il acuza la procuratorul Iudeii de tradare. In urma acestui fapt, Pavel este intemnitat vreme de doi ani, dupa care, pentru a scapa de judecata Sinedriului, Pavel face apel la Cezar, in calitatea lui de cetatean roman. Ajuns la Roma, a ramas captiv vreme de doi ani, timp in care si-a continuat lucrarea de propovaduire a Evangheliei si de intarire a comunitatii crestine de acolo.
Desi ultimul chemat la apostolie, Pavel a contribuit mai mult decat ceilalti apostoli la raspandirea crestinismului printre pagani, datorita calitatilor sale personale, a eruditiei in cunoasterea Scripturilor, a iscusintei cu care stapanea retorica si, nu in ultimul rand, a dragostei fata de Hristos.
Cei doi apostoli Petru si Pavel au scris noilor comunitati crestine mai multe epistole, pastrate in Noul Testament, si care sunt primele scrieri teologice ale crestinismului. Ei au murit ca martiri la Roma, in timpul persecutiei imparatului Nero, in anul 67, Petru rastignit pe o cruce, cu capul in jos, si Pavel decapitat.
In icoana crestina, Petru si Pavel sunt infatisati imbratisati, ca un simbol al aspiratiei spre unitate a celor doua spatii crestine, apusean si rasaritean.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult