”Benedict, prieten credincios al Mirelui, bucuria ta să fie deplină în a asculta mereu și pentru totdeauna glasul său!”: a spus papa Francisc la finalul omiliei Sfintei Liturghii de înmormântare a papei emerit Benedict al XVI-lea, prezidată joi, 5 ianuarie 2023, pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, cu participarea a unei mari mulțimi de romani și pelerini: peste 50.000 de mii, după estimarea Jandarmeriei Vaticanului, aproximativ o sută de mii potrivit unor agenții de presă. Au concelebrat aproximativ cinci sute de cardinali și episcopi, alături de vreo patru mii de preoți.
Printre steagurile germane și bavareze fluturate de cei prezenți în Piața San Pietro se puteau vedea mai multe bannere pe care era scris în italiană sau germană: ”Santo subito” (Sfânt imediat) și ”Danke, papst Benedikt” (Mulțumim, papa Benedict).
Peste o mie de jurnaliști din vreo 30 de țări au solicitat acreditarea pentru această ocazie, iar slujba înmormântării a fost transmisă de peste 200 de posturi de televiziune din lumea întreagă.
Din România, potrivit datelor oficiale, au luat parte episcopii Virgil Bercea, al Eparhiei greco-catolice de Oradea, László Böcskei, al Diecezei romano-catolice de Oradea, Cristian Dumitru Crișan, auxiliar al Curiei Arhiepiscopale de la Blaj, și Ioan Călin Bot, auxiliar al Eparhiei greco-catolice de Lugoj. Din partea Bisericii ortodoxe din România, a asistat episcopul Siluan, al Episcopiei române ortodoxe a Italiei, însoțit de episcopul-vicar Atanasie de Bogdania. Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun era reprezentată de însărcinatul cu afaceri interimar Adina Lovin.
Două au fost delegațiile oficiale, una din Germania și una din Italia, conduse de respectivii președinți, Frank-Walter Steinmeier și Sergio Mattarella, în timp ce mai multe familii regale, șefi de stat și prim-miniștri din diferite țări au venit în formă privată.
Numeroase au fost, de asemenea, delegațiile Bisericilor creștine, printre care reprezentanții Patriarhatului ecumenic și ai Comuniunii anglicane, și ale altor religii, precum ebraismul și islamul.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al papei emerit a fost închis și luat din bazilică, unde a rămas luni, marți și miercuri pentru rugăciunea de rămas bun a aproximativ două sute de mii de credincioși. Adus în procesiune pe esplanadă în jurul orei 8.45, a fost depus în fața altarului lângă lumânarea pascală aprinsă. Un slujitor al altarului a așezat deasupra sicriului cartea deschisă a Evangheliilor. Zecile de mii de credincioși au început în scurt timp rugăciunea rozariului.
De remarcat că, practic, toată dimineața a fost învăluită ceasuri la rând de norii de ceață ai acestui anotimp, generând o atmosferă de mister și reculegere. Încetul cu încetul, ceața a fost risipită de căldura soarelui, sugerând în mod simbolic trecerea de la penumbra existenței pământești la lumina vieții veșnice.
Sfânta Liturghie, în limba latină, a fost prezidată de papa Francisc și oficiată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului cardinalilor. La omilie, rostită în italiană, papa Francisc a scos în evidență ultimele cuvinte pe care Isus le-a spus pe cruce: ”Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu” (Lc 23,46). Pontiful a vorbit despre dăruirea gratuită a păstorului de suflete, de dăruirea rugătoare și de dăruirea susținută de consolarea Duhului Sfânt. ”Strâns legați de ultimele cuvinte ale Domnului și de mărturia care a marcat viața sa”, a spus papa Francisc, ”vrem și noi, comunitatea bisericească, să pășim pe urmele sale și să-l încredințăm pe fratele nostru [papa emerit Benedict al XVI-lea] în mâinile Tatălui: fie ca aceste mâini de milostivire să găsească candela sa aprinsă cu uleiul Evangheliei, pe care el a răspândi-o și mărturisit-o în timpul vieții sale” (cf. Mt 25,6-7).
Corul Capelei Sixtine și alte două coruri au susținut cântările slujbei, în timp ce lecturile și intențiile Rugăciunii credincioșilor a fost rostită în diferite limbi. Slujba s-a încheiat cu Ultima recomandare și Rugăciunea de rămas bun, rostite de papa Francisc în limba latină. Mulțimea credincioșilor, care până atunci a urmat în tăcere și reculegere Sfânta Liturghie, a început să aplaude și de trei ori a răsunat în Piața Sfântul Petru strigătul ”Santo subito”.
Luat pe umeri și dus în fața bazilicii, sicriul a fost așteptat de papa Francisc în picioare, sprijinindu-se cu bastonul, care a dat o ultimă binecuvântare în tăcere. Aplecându-și capul, papa a rămas în reculegere, apoi a pus mâna pe sicriul care a fost dus apoi în procesiune la subsolul bazilicii vaticane pentru a fi pus în același mormânt care a fost al papei Ioan Paul al II-lea, nu de parte de mormântul Sfântului Apostol Petru.
Potrivit Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în sicriul papei emerit au fost puse pallium-ul, medaliile turnate în timpul pontificatului și așa-numitul ”rogitus”, un pergament cu descrierea vieții papei emerit, cu un spațiu amplu dedicat slujirii petrine și priorităților sale pastorale, grupate sub motto-ul său episcopal și papal: ”Cooperatores veritatis” – ”Cooperatorii adevărului”. ”Benedict al XVI-lea”, se citește în acest document, ”a fost al 265-lea papă. Amintirea sa rămâne în inima Bisericii și a întregii omeniri”.