Conferința Episcopilor Catolici din SUA (USCCB) a declarat ziua de 24 iulie 2020 „o zi de doliu” pentru Hagia Sophia. Fosta biserică și muzeu din Istanbul va fi inaugurată în acea zi ca moschee. USCCB a spus că se alătură Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America „pentru a oferi rugăciunile noastre pentru restaurarea Hagiei Sophia ca loc de rugăciune și reflecție pentru toate popoarele”. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a semnat în 10 iulie un decret vizând transformarea Hagiei Sophia într-o moschee. Decretul a venit imediat după o hotărâre a Consiliului de Stat din Turcia care a declarat ilegal un decret guvernamental de acum 80 de ani, care transforma clădirea dintr-o moschee într-un muzeu. Redevenind moschee, mozaicurile din Hagia Sophia vor trebui să fie acoperite în timpul rugăciunilor.
Membrii Sinodului eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America au scris pe 19 iulie că, având în vedere inaugurarea Hagiei Sophia ca moschee, „o încălcare a tuturor standardelor de armonie religioasă și respect reciproc”, îi invită să țină această zi ca o zi de doliu pe toți credincioșii Arhiepiscopiei, dar și pe „toți creștinii și oamenii de bunăvoință”. Se cere ca fiecare biserică să bată clopotele în această zi, fiecare steag ridicat pe o proprietate a Bisericii să fie coborât la jumătatea catargului în această zi și în fiecare biserică din Arhidieceză să se intoneze Acatistul în seara acelei zile.
„În acest timp de durere și de întristare, să apelăm la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Fecioară Maria”, au scris Episcopii ortodocși greci. „Ea este singura speranță a celor fără speranță, așa cum cântăm în Acatist, ‘sălașul înțelepciunii lui Dumnezeu… comoara rânduielii Lui’.” Episcopii ortodocși greci au concluzionat: „Prin urmare, cu o credință deplină în rânduiala Dumnezeului nostru treimic și în planul divin pentru mântuirea noastră, încredințăm viitorul iubitei noastre [Hagia Sophia] înțelepciunii Sale, iar noi o implorăm pe cea care este ea însăși comoara acestei rânduieli și sălașul înțelepciunii, să mijlocească pentru noi, să ne mângâie, să ne dea puterea ei și să ne facă cunoscut sfatul ei, pentru ca noi să putem face și spune întotdeauna ceea ce este plăcut în ochii și în auzul Fiului ei, Domnul nostru, Dumnezeul și Mântuitorul Isus Cristos”.
Arhiepiscopul José Gomez de Los Angeles și Episcopul Joseph Bambera de Scranton, președinte al USCCB și respectiv al comisiei ecumenice a USCCB, au declarat în ziua de 14 iulie că „ne alăturăm Papei Francisc și fraților și surorilor noștri creștini ortodocși, exprimând tristețea profundă pentru decretul președintelui Turciei de a deschide Hagia Sophia ca moschee”. „De mulți ani încoace, acest frumos și prețuit locaș a servit ca muzeu în care oameni de toate credințele pot veni ca să experimenteze prezența sublimă a lui Dumnezeu. De asemenea, a fost un semn de bunăvoință și de coexistență pașnică între creștini și musulmani și o expresie a dorințelor umanității de unitate și iubire.” Edward Clancy, director al Kirche in Not – SUA, a declarat în 17 iulie că decizia din 1934 de secularizare a Hagia Sophia, „care a permis și restaurarea iconografiei creștine acoperite de autoritățile otomane, a făcut din ea un simbol al armoniei inter-religioase, un loc în care moștenirile islamică și creștină se pot întâlni în pace. Pierderea acelui loc privilegiat de întâlnire inter-religioasă este incalculabilă”.