Un număr de 18 biserici din lemn din zona etnografică Codru au fost introduse în circuitul virtual şi beneficiază de un site propriu, a declarat luni, responsabilul de comunicare al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Alexandra Rus.
Un număr de 18 biserici din lemn din zona etnografică Codru au fost introduse în circuitul virtual şi beneficiază de un site propriu, a declarat luni, pentru AGERPRES, responsabilul de comunicare al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Alexandra Rus.
„Zona Codru e mai puţin cunoscută de turişti, deşi e foarte bogată în tradiţii populare care s-au conservat de-a lungul timpului. Cele 18 biserici din lemn beneficiază de statutul de monument istoric şi oferă zonei o încărcătură aparte. Turiştii care intenţionează să le viziteze fizic pot începe cu un tur virtual, ca apoi să regăsească bisericile în cadrul lor natural, sigur, mult mai atractive”, a spus Alexandra Rus.
Proiectul cultural a luat startul în luna august a acestui an şi cuprinde bisericile aflate în localităţile Arduzel, Bicaz, Bolda, Bulgari, Buzeşti, Chieşd, Corund, Derşida, Doba, Horoatu Cehului, Lelei, Nadiş, Noşig, Orţâţa, Someş-Uileac, Stâna, Ulciug şi Ulmeni.
Proiectul a fost susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi s-a bucurat de sprijinul Asociaţiei ARHAIC (Sălaj), al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Ordinului Arhitecţilor din România -Filiala Nord-Vest, Serviciului Judeţean Maramureş al Arhivelor Naţionale, Asociaţiei Ghizilor de Turism Maramureş şi Asociaţiei pentru Promovarea Turismului şi Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.
I.G.