Mai multe monumente din patrimoniul national si universal aflate in Maramures sunt prinse in programul anual de restaurare al Ministerului Culturii şi Cultelor, suma alocata lucrarilor depasind un milion de lei. In afara celebrelor biserici din lemn din Maramures, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, mai figureaza si un monument din Tautii de Sus, pentru care e prevazuta alocarea unei sume duble pentru restaurari. Valoarea obiectivului din Tautii de Sus este aproape la fel de mare cu a bisericilor maramuresene UNESCO, pentru ca e vorba de un lacas de cult din piatra construit in 1773, singura inaltata pentru iobagii romani de langa Baia Mare.
La Biserica de zid ”Sfintii Apostoli” din Tautii de Sus, unde sunt programate lucrari de consolidare in valoare de 525.000, acestea fiind absolut necesare pentru a impiedica distrugerea totala a monumentului istoric. Lacasul de cult are o importanta istorica si religioasa deosebita, pentru ca este construit din piatra intr-o perioada in care lemnul era inca materie prima de lucru pentru mesterii populari maramureseni si intr-o perioada in care romanilor, aflati sub ocupatie austriaca, li se dadea voie sa isi ridice doar biserici din lemn.
Datorita neglijentei, biserica de zid din Tautii de Sus risca sa se prabuseasca, astfel incat lucrarile sunt absolut necesare. La fel de necesare sunt si la alte lacasuri, mai ales la unele monumente UNESCO din Maramures. Unele, prea putine insa, au fost inscrise in Planul National de Restaurari, cu sume mici. De exemplu, biserica de lemn ”Nasterea Maicii Domnului” din Ieud-Deal, monument UNESCO datand din secolul XVI, a primit doar 80.000 de lei pentru continuarea lucrarilor de conservare si restaurare a picturii pe lemn din interior. Nici biserica de lemn monument UNESCO din Barsana (1720) nu a fost avantajata, fiind inscrisa in lista cu 100.000 de lei.
De fonduri importante urmeaza sa beneficize si Biserica ”Sfantul Nicolae” din Bogdan Voda, care a pierdut statutul de monument UNESCO din incapatanarea comunitatii de a-si ridica o biserica de caramida moderna chiar langa cea veche din lemn. Lacasul de cult, la a carui reabilitare se lucreaza de mai multi ani, este inscris in planul ministerului cu 400.000 de lei.
Pe lista mai este si Cimitirul Vesel din Sapanta, insa fara niciun leu in dreptul alocatiilor. Ca si in alti ani, este posibil ca lista sa mai sufere pe parcursul urmatoarelor luni modificari si completari, astfel incat si alte monumente de patrimoniu din Maramures sa fie trecute la finantari.
In total, Ministerul Culturii si Cultelor va aloca, in acest an, prin Programul national de restaurare, o suma de 36 de milioane de lei pentru lucrari de reabilitare, consolidare si amenajare la circa 165 de monumente istorice din Romania.
Foto: Biserica monument UNESCO din Barsana (c) eMM.ro
Sursa: I.O.