Oficialii Comisiei Europene au aratat ca, in prezent, se constata o crestere a numarului cazurilor de plati intarziate, atat la nivel mondial, cat si la nivel european. Acestia au artat ca acest fapt este o problema majora pentru economia europeana, aratand ca practica este responsabila pentru unul din patru cazuri de faliment si pentru pierderea a peste 450.000 de locuri de munca in fiecare an.
Intreprinderile mici sunt cele mai vulnerabile, deoarece depind de incasari punctuale pentru a-si mentine fluxul de numerar, iar in contextul in care bancile acorda mult mai greu imprumuturi situatia lor economica se poate inrautati.
”Probabil ca nimeni nu cunoaste mai bine cum e sa iti fie platita o factura cu intarziere de cateva luni decat beneficiarii de contracte de achizitii publice. Cand vine vorba de plata la timp a facturilor, autoritatile publice sunt deseori cele care respecta cel mai putin termenul”, s-a mentionat intr-un comunicat al CE.
Prin urmare, in reactie la cresterea numarului de plangeri in care se pomeneste aceasta stare de fapt, Comisia a propuse o directiva care prevede penalizari mai severe pentru intarzierea platilor. Conform acestei propuneri, autoritatile publice si organismele care sunt finantate de la bugetul de stat vor fi nevoite sa plateasca o amenda de 5% pentru facturile neplatite in termen de 30 de zile. De asemenea, acestea vor trebui sa plateasca o dobanda pentru suma datorata si sa compenseze intreprinderile pentru toate costurile de recuperare angajate cauzate de aceasta intarziere. Aceleasi reguli ar urma sa se aplice si clientilor privati care nu-si achita facturile la timp, cu exceptia amenzii pentru plata intarziata.
Potrivit unui sondaj recent efectuat in randul intreprinderilor, in 2008, autoritatile publice din Europa si-au achitat facturile, in medie, in termen de 65 de zile – cu aproximativ 10 zile mai tarziu decat clientii din sectorul privat. Insa exista mari discrepante de la o tara la alta, unele state membre inregistrand intarzieri de peste trei luni.
La randul sau, Comisia Europeana a declarat ca va efectua mai rapid plata initiala pentru subventiile si contractele acordate de UE. De asemenea, va lua masuri pentru accelerarea procedurilor de achizitii publice, de exemplu, standardizand procedurile de licitatie si publicand anunturile mai repede.
Sursa: Meda Muntean