Aproape 20% dintre salariatii din Romania sunt platiti cu salariul minim sau putin peste acest nivel, iar gradul de acoperire a lucratorilor prin contracte colective de munca, in 2014, a fost de numai 36%, a declarat, joi, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
„Astazi, in Romania, din ce in ce mai putini salariati sunt protejati de negocieri colective. In prezent, suntem pe primul loc in spatiul Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul de salariati protejati de contracte colective de munca. Deci, avem cel mai scazut numar de salariati protejati de contracte sociale de munca si avem cel mai mare numar de salariati platiti cu salariul minim pe economie. Cei doi indicatori se leaga unul de celalalt. Astazi avem aproape 20% din total salariati platiti la salariul minim sau putin peste salariul minim. Asta nu inseamna nimic altceva decat saracie, un model economic pe care Romania nu poate sa creasca, un model economic care nu face nimic altceva decat sa continue sa impinga romanii cu valoare de intrebuintare catre alte piete de munca din Europa si din aceasta lume. Procesul de migratie va continua”, a subliniat Dumitru Costin.
Acesta a precizat ca exista o corelatie directa intre nivelul ridicat al salariatilor care nu sunt aparati de contracte colective si nivelul salarial al acestor persoane. Potrivit datelor BNS, peste 40% dintre lucratorii romani nu sunt acoperiti de contracte colective de munca, aproape dublu fata de media europeana, cifra strans legata de numarul lucratorilor cu salarii mici.
Datele Blocului National Sindical arata ca „efectele modificarii legislatiei in domeniul dialogului social sunt din ce in ce mai vizibile”, astfel ca, daca in 2012 Romania avea mai putin de 45% din salariati neacoperiti de contracte colective, in 2014 acest procent a crescut la 64%.
Dumitru Costin a subliniat ca „angajatorii in loc sa plateasca salariile corect, in loc sa
inregistreze corect contractele individuale de munca cu valorile respective, prefera sa plateasca salariatii la salariul minim, iar diferenta in bani sa le fie data in plic”.
Potrivit datelor BNS, doar 15% dintre companiile active cu mai mult de 10 salariati si 87% dintre cele cu mai mult de 50 de salariati aveau incheiat, in 2013, un contract colectiv de munca la nivel de unitate.
Sursa: Agerpres