Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) nu agreeaza ideea scaderii contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie intrucat Guvernul nu a venit cu masuri compensatorii, a declarat presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, dupa intalnirea cu echipa FMI.
BNS le-a comunicat faptul ca scaderea contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale este o aventura, un nou cadou facut de Guvern firmelor. „Noi am aratat ca singura modalitate in care se poate face acest lucru este reducerea contributiilor concomitent cu cresterea semnificativa a salariului minim”, a spus Costin. Intrebat cu cat ar trebui sa creasca salariul minim, el a precizat ca BNS are calcule in acest sens si le va prezenta Guvernului in cazul in care acesta agreeaza o astfel de varianta.
„Si cei de la FMI au aceeasi opinie ca si noi respectiv ca nu poti reduce CAS fara alte masuri. Prin urmare nu vor fi de acord cu scaderea contributiilor de la 1 iulie intrucat Guvernul nu a venit cu masuri care sa acopere deficitul care s-ar crea”, a precizat Costin.
La sfarsitul lunii mai, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, arata ca obiectivul zero este reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM). ,,Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta cu reprezentantii FMI, CE si BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o masura pe care am sustinut-o de mult timp si acum o voi promova cu toata taria”, a afirmat Ioana Petrescu.
Oficialul MFP a spus ca masura va imbunatati mediul de afaceri din Romania, va usura povara fiscala a angajatorilor corecti si va elimina discrepantele aduse de competitia neloiala intre angajatorii cinstiti si cei care folosesc munca la negru.
Potrivit ministrului Finantelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar daca se iau in calcul si efectele pozitive ale aplicarii acestei masuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor ramasi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni. Petrescu a precizat ca nu va fi discutata cu Misiunea FMI o largire a bazei de impozitare pentru CAS.
In Romania, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.
O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti, in perioada 2-16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Vizita FMI are loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
Sursa: Agerpres