Controversata tema a reorganizarii teritoriale a fost dezbatuta, aseara, la postul national de radio. Premierul Emil Boc a dat detalii cu privre la viziunea PDL si la negocierile care au loc pe marginea acestui proiect, facand referiri si la judetul Maramures. El a confirmat ca administratia maramureseana ar urma sa fie subordonata Clujului, dar a vorbit despre cinci judete care ar fi alipite in regiunea de nord-vest, omitand Satu Mare, care face si el parte din aceasta zona economica. In plus, a subliniat ca disputele legate despre o denumire a viitorului judet unit sunt premature si ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata abia dupa alegerile locale din 2012.
“Am auzit o disputa: dar cum se vor denumi aceste judete? Propunerea pe care o supun dezbaterii este urmatoarea – nu trebuie Bucurestiul, dupa parerea mea, sa stabileasca cum se va numi judetul care va cuprinde cinci judete care sunt astazi in regiunea de nord-vest si ma refer aici la Cluj, la Bihor, la Maramures, la Bistrita, Salaj. Nu cred ca este treaba Bucurestiului sa spuna cum se va numi acest judet”, a declarat Boc la Radio Romania Actualitati.
Premierul a completat mai apoi: “Cred ca cel mai bine este sa spunem in felul urmator – anul viitor, in iunie, vor avea loc alegeri pentru consiliul judetean nou creat, daca reusim aceasta reforma administrativa. Dupa ce se alege noul consiliu judetean mai mare, pe aceste cinci judete actuale, el se aduna si stabileste denumirea judetului respectiv, iar noi doar o validam prin hotarare de guvern la Bucuresti. Cred ca este una dintre solutii pentru a da posibilitate si celor de acolo, de la nivel local, sa-si stabileasca denumirea pentru noul judet pe care il avem, judet mult mai mare”
In privinta coordonari de la Cluj a acestei regiuni de nord-vest, Boc sustine ca strategia nu va presupune kilometri in plus pentru cetatean si nici bani mai multi cheltuiti de cei din judetele subordonate. Argumentele sale pentru regionalizare au fost “ o mai buna functionare a statului, o reducere a costurilor si o eliminare a birocratiei si a coruptiei”.
“Pentru ca dispar judetele, au spus: oameni buni vor veni cei din Baia Mare sau din Bistrita 150 de kilometri pana la Cluj ca sa-si ia o adeverinta de la Casa de Pensii sau de la Casa de șomaj. Hai sa spunem lucrurilor pe nume: niciodata acest proces de reorganizare nu presupune ca cetateanul, pentru serviciile de baza elementare, sa faca un kilometru in plus. Ele vor fi si mai apropiate de cetatean prin urmatorul mecanism: avem exemplu de la buletine. /…/ Deci, nu mergem cu kilometrul in plus pentru a ne obtine actele si inca o data le spun celor care ne critica, nu se schimba actele a doua zi, nici buletinul, nici permisul, nici placutele de inmatriculare a masinii. Acestea merg pana le expira valabilitatea”.
In privinta disputelor cu UDMR, respectiv a propunerii udemeristilor de a imparti tara in 16 judete mari, Emil Boc a aratat ca reorganizarea administrativ-teritoriala, inainte de a deveni un proiect guvernamental, este un proiect politic, care este dezbatut intens in aceste zile cu toti partenerii de coalitie – inclusiv UNPR si Grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor “Si acum purtam discutii cu toti partenerii nostri de coalitie, pentru a le explica avantajele acestui model pe care noi il propunem. Repet, nu sunt avantaje in favoarea politicienilor, pentru ca pierd, politicienii pierd prin acest proiect si ca numar de persoane. /…/ Politicienii, evident, nu vor mai avea atatia presedinti de consilii judetene, nu vor avea atatia consilieri judeteni cati au acum, nu vor avea atatea pozitii in administratie cate au acum. Da, vor pierde”.
Intrebat daca ar fi dispus, ca prim-ministru si ca presedinte al PD-L, sa faca o serie de concesii UDMR pe ideea Tinutului Secuiesc, respectiv pe alipirea judetelor Bihor, Salaj si Satu Mare, Boc a dat un raspuns general, fara a se pronunta pentru sau impotriva. “Eu va spun ce am decis ieri in coalitie si ce am propus: sa continuam dialogul si discutia la nivel politic, mandatand conducerile executive ale formatiunilor noastre sa discute pe marginea acestui subiect. Noi, cei din PD-L, credem ca avem argumente convingatoare si solide pentru sustinerea proiectului nostru si, de aceea, politica este un mecanism continuu de dialog si de argumentare si de contra-argumentare pe solutiile pe care le propunem unii sau altii. Si, de aceea, acest proces trebuie sa continue si va vom prezenta concluziile lui”, a explicat el la Radio Romania Actualitati.
CITESTE SI:
* REGIONALIZARE – Cine si ce pierde, cine si ce castiga din schimbarea administrativ-teritoriala anuntata de PDL?
* COMENTARIU – REGIONALIZARE – Desfiintarea Maramuresului, un abuz ce mutileaza harta Romaniei
* REGIONALIZARE – Mircea Man, convins de Boc sa renunte la Consiliul Judetean (VIDEO)
* Vicepresedintele Consiliului Judetean, Calin Matei, vrea referendum antiregionalizare (VIDEO)
* Kelemen Hunor sustine ca nu a discutat in coalitie despre un proiect concret privind descentralizarea
* ANTONESCU – Social-liberalii vor merge la consultarile pe tema regionalizarii pentru a-l bloca pe Basescu
* REGIONALIZARE – Liderii PDL si cei ai UDMR nu au ajuns, in coalitie, la un acord pentru reorganizarea administrativa
* REGIONALIZARE – Deputatul Uioreanu propune denumirea “Somes” pentru regiunea in care ar urma sa se afle Maramuresul
* REGIONALIZARE – Pareri impartite printre baimareni despre disparitia Maramuresului dupa reorganizarea administrativa (VIDEO)
FOTO: Emil Boc in Maramures (c) eMM.ro
Sursa: Larisa Cordea