Modul in care autoritatile statului inteleg sa-si indeplineasca atributiunile legale este unul defectuos si genereaza situatii neplacute cetatenilor care se adreseaza acestora pentru a li se rezolva problemele ce tin de competenta lor. Cu o asemenea situatie neplacuta se confrunta si Nicolae Iurca, care din 1990 incearca sa intre in posesia terenurilor si a bunurilor ce au apartinut familiei si care se afla situate pe raza comunei Sarasau.
Omul, in urma unor demersuri sustinute, a reusit sa depuna actele prevazute de lege pentru recuperarea a 40 ha de teren arabil si a suprafetei de 46 ha de padure. Comisia Judeteana de Aplicare a Legii Fondului Funciar, prin Hotararea nr. 669 din 18.06.2007, valideaza cererea si o trimite la Comisia Locala Sarasau pentru a fi pusa in aplicare.
Desi Comisia Locala Sarasau nu se opune acestui lucru, punerea in posesie nu se poate face, deoarece suprafetele cerute apartin Agentiei Domeniilor Publice Bucuresti, care a concesionat suprafetele in cauza Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Bovine Sighetu Marmatiei. Pentru ca Nicolae Iurca sa-si intre in drepturi este nevoie de un protocol intre Agentia Domeniilor Statului si Comisia Locala Sarasau prin care aceste terenuri sa fie trecute din domeniul public in domeniul privat.
Proprietarul, de si a facut numeroase demersuri, nu a intrat in posesia terenului si nici nu crede ca acest lucru se va intampla prea repede. La Sarasau, si alte persoane sunt in aceeasi situatie.
Titlu din ziar:
Desi au tot dreptul asupra proprietatilor, mai multi cetateni din Sarasau nu-si pot folosi terenurile retrocedate
Pamanturi pierdute… in acte
Revista presei din Baia Mare – 19 iunie 2008. Glasul Maramuresului
Sursa: Liviu Siman