Douazeci de tari din Europa au convenit sa colaboreze pentru a studia boala Alzheimer si alte forme de dementa, intr-o prima incercare de a identifica o noua metoda de abordare a cercetarii in Europa. Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca dementa afecteaza din ce in ce mai mult populatia din tarile UE, costul tratamentului fiind urias (aproximativ 130 de miliarde de euro in 2005).
In UE, a fost initiat un proiect pilot, la care contribuie, in mod voluntar, 20 de state member. Masurile propuse, anuntate de Comisia Europeana anul trecut, incurajeaza tarile UE sa-si puna in comuna resursele de cercetare, astfel incat sa isi minimizeze eforturile si sa economiseasca fonduri. In prezent, aproape 85% din banii publici alocati cercetarii la nivel european sunt utilizati pentru proiecte strict nationale.
Proiectul pilot face parte dintr-un plan de actiune mai vast, elaborat de Comisie ca reactie la o crestere previzibila a cazurilor de dementa. Pe langa apelul la intensificarea cooperarii in domeniul cercetarii, planul invita statele membre sa isi impartaseasca metodele de lucru si sa colaboreze pentru a oferi un diagnostic cat mai precoce.
Aproximativ 7,3 milioane de persoane din UE sufera de o forma de dementa si se estimeaza ca numarul lor se va dubla in urmatorii 20 de ani, pe masura ce va creste speranta de viata. Boala Alzheimer este forma cea mai des intalnita, reprezentand 70% din cazurile de dementa. Nu se cunosc remedii pentru aceasta boala, care genereaza pierderea memoriei si a capacitatii cognitive.
In general, boala Alzheimer se declanseaza dupa varsta de 60 de ani, riscul de imbolnavire crescand odata cu inaintarea in varsta. Un diagnostic precoce ii permite pacientului sa-si schimbe obiceurile zilnice astfel incat sa-si amelioreze calitatea vietii. De asemenea, acesta poate participa la luarea deciziilor referitoare la tratament, isi poate rezolva problemele de natura financiara sau poate obtine consiliere psihologica.
Sursa: M.M.