Medicii de familie vor urma cursuri de informatica pentru a reusi sa se descurce pe calculator, din luna aprilie cand intra in vigoare Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Practic, toate datele despre un pacient vor trebui introduse in calculator. Numai ca medicii de familie nu au cum sa isi desfasoare activitatea decat pe propriile PC-uri, pentru ca desi li s-au promis laptop-uri de la Ministerul Sanatatii, demnitarii din guvern s-au dovedit pe deplin politicieni, pentru ca nu si-au onorat promisiunile.
De la 1 aprilie, toti medicii de familie trebuie sa aiba cunostinte de operare pe calculator pentru ca altfel nu vor reusi sa se descurce in sistemul informatic unic pe tara, in care se vor afla toate datele despre fiecare pacient – de la informatiile personale, codul numeric personal pana la toate vaccinarile facute, boli cronice, tratamentul urmat si interventii operatorii.
Baza de date va putea fi accesata doar de medicul de familie si va fi transmisa prin reteaua de telecomunicatii a armatei direct la server-ul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures, dupa cum a explicat presedintele Societatii Judetene de Medicina Familiei, Gheorghe Lascu.
Baza de date ar putea fi finalizata in cateva luni. Medicii vor avea insa un volum mult mai mare de munca si vor fi nevoiti sa faca inclusiv ore suplimentare, avand in vedere ca acestia vor avea de urmat si cursuri de informatica. Gheorghe Lascu a declarat ca aceste cursuri vor fi demarate in cel mult doua saptamani si vor fi organizate mai multe serii.
”Va fi o munca dificila si meticuloasa pentru medicii de familie. Unii vor fi nevoiti sa apeleze la personal specializat, isi vor angaja operatori calculatoare sau vor urma cursuri de calculatoare. Vom organiza cursuri de informatica pentru medicii de familie. Oamenii se vor pregati temeinic la aceste cursuri si vor participa zilnic, astfel incat in doua saptamani sa deprinda toate cunostintele necesare de informatica aplicata. Dar asta inseamna ca iar vom face ore suplimentare, iar vor fi nemultumiri in randul pacientilor, pentru ca isi vor petrece mai mult timp la cabinetul medicului de familie”, a precizat Gheorghe Lascu.
El a mai spus ca inclusiv el va participa la un astfel de curs, in ciuda faptului ca stie sa utilizeze calculatorul si chiar comunica cu unii colegi prin intermediul internetului. Chiar daca vor invata cum sa foloseasca un calculator si cum sa creeze baza de date a tuturor pacientilor, multi dintre medici nu vor reusi sa puna in aplicare SIUI, deoarece nu detin un astfel de obiect.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au promis laptop-uri pentru medicii de familie, insa lucrurile s-au impotmolit, iar sansele ca medicii sa primeasca drept cadou un calculator in viitorul apropiat sunt cam mici. Oricum proiectele Ministerului Sanatatii sunt mari in ceea ce priveste sistemul informatic, in cativa ani urmarindu-se ca pacientul care va pleca din cabinetul medicului de familie sa stie exact farmacia de unde sa isi ia medicamentele.
”In urmatoarele faze, dupa ce va fi constituita baza de date cu fiecare pacient se are in vedere ca pacientul sa stie chiar farmacia de unde isi va ridica medicamentele. Acest lucru se va intampla in urmatorii ani. Nu vom ramane la hartie pe veci. Sunt tari care au renuntat deja la hartie, iar acest aspect va ajunge si la noi”, a aratat doctor Gheorghe Lascu.
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci