Vezi VIDEO
Maramuresenii care au nevoie de asistenta ca urmare a unor afectiuni cardiace sunt tot mai multi. Statisticile arata ca, in fiecare an, aproximativ 800 de persoane sunt spitalizate ca urmare a problemelor avute cu inima, medicii semnaland o crestere constanta a numarului de bolnavi in ultimul deceniu. Principalii factori care duc la aparitia tot mai frecventa a acestor afectiuni sunt consumul de alimente cu prea mult colesterol, hipertensiunea netrataa, dar si fumatul, respectiv alcoolul baut peste masura.
Din raportarile medicilor de pe sectia de cardiologie a Spitalului Judetean reiese ca numarul pacientilor cu probleme de inima creste anual in medie cu 10%. Tot ele indica faptul ca intre 50 si 65 de maramureseni cu simptome specifice infarctului miocardic si preinfarctului sunt internati in fiecare luna in Baia Mare.
“Cam 600-800 de pacienti sunt spitalizati in sectia de cardiologie in fiecare an cu diagnosticul de sindrom coronarian acut. Aceasta denumire ii include atat pe cei cu infarct de miocard, cat si pe cei cu preinfarct. Numarul este in crestere, in fiecare an avem mai multi cam cu 10% fata de anul anterior”, a precizat pentru eMaramures medicul cardiolog Calin Pop.
Deoarece de multe ori durerea in piept se poate confunda cu alte afectiuni, medicii trebuie sa efectueze EKG-uri repetate si sa studieze modificarile enzimelor cardiace, care in cazul unui pacient cu o boala de inima se schimba constant.
“Daca dupa un interval de 6-12 ore, aceste persoane descriu o durere care poate fi de origine cardiaca, dar nu au si modificarile respective de insotire, respectiv un EKG sugestiv de infarct de miocard sau de alte forme de suferinta cardiaca, si nu au si modificari ale enzimelor cardice atunci ele sunt lasate sub supraveghere la domiciliu”, a adaugat medicul baimareanb.
Mai frecvente decat infarcturile si preinfarcturile sunt atacurile de panica care de multe ori sunt confundate cu aceste afectiuni. Tocmai de aceea specialistii recomanda maramuresenilor sa acorde mai multa atentie stilului de viata.
“Statisticile spun ca fiecare persoana are unul sau doua atacuri de panica pe parcursul vietii. Aceste atacuri de panica nu au un element declansator, apar brusc pot fi datorate si unei probleme cu transmitere genetica, dar si altor probleme precum consumul exagerat de droguri, alcool si tigari sau intreruperii bruste a lor”, a precizat psihologul Lucia Butcure.
Medicii recomanda maramuresneilor ca la primele dureri in piept, la pierderea cunostintei, greata si transpiratii abundente, sa se adrseze medicilor, deoarece cu cat este initiat mai repede tratamentul, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari.
Sursa: Adina Timis