Vezi VIDEO
In fiecare zi, patru-cinci persoane cu alergii solare se prezinta la cabinetele de alergologie din Baia Mare. Pacientii se plang de mancarime si de roseata a pielii in zonele expuse in permanenta la soare, in general brate si decolteu. La unele persoane, chiar si consumul unor antibiotice poate favoriza aparitia acestei afectiuni.
Cazurile de alergii solare, afectiune pana nu de mult considerata o raritate, sunt tot mai multe, spun medicii alergologi baimareni. In fiecare zi, patru-cinci persoane se prezinta la cabinetul de alergologie al Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare cu simptome specifice acestei afectiuni.
Alergia solara se manifesta prin prurit (mancarime) la nivelul bratelor si a decolteului, zone frecvent expuse la soare, si inrosirea pielii in regiunea respectiva. De regula, simptomele apar la cateva minute dupa expunerea la soare.
„Avem patru-cinci cazuri pe zi de urticarie solara. Asta inseamna ca pacientul respectiv, la expunerea la soare, in special in primele minute, face eruptie la nivelul tegumentului – de obicei sunt pruriginoase, deci sunt insotite de mancarime”, a spus medicul alergolog Gabriela Hirian.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa se fereasca de expunerea la soare si sa poarte imbracaminte care sa le protejeze in totalitate bratele. In cazul in care acest lucru nu este posibil, pielea care intra in contact cu razele solare trebuie protejata cu o crema.
„Pacientul este obligat sa se acopere pe zona respectiva, ca sa poata sa tolereze soarele. In cazul urticariei solare nu tebuie sa ne expunem la soare, trebuie sa folosim crema cu protectie solara cu filtru UV mare, 50 plus, si, daca nu este suficient, sa folosim tratament antihistaminic, deci tratament antialergic”, a explicat Hirian.
Specialistii spun ca unele medicamente favorizeaza reactiile fotoalergice. „Sunt cazuri, e drept, sporadice, o persoana care se trateaza cu medicamente din clasa de antibiotice numite chinolone (precum ciprofloxacina, norfloxacina) sau daca ia tetraciclina, cloranfenicol, poate suferi o reactie similara”, a mai spus medicul alergolog Hirian.
Cand persoanele alergice la radiatiile ultaviolete se expun la soare se declanseaza eliberarea antihistaminei in piele, o eliberare brusca si masiva de proteine si anumiti mediatori care determina reactia de mancarime si roseata la nivelul zonelor expuse.
Sursa: Angela Sabau