Treizeci de persoane diagnosticate cu boala Lyme in urma intepaturii de capusa au fost internate, de la inceputul anului si pana acum, la Sectia Clinica Boli Infectioase a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu, unde in prezent sunt spitalizati patru pacienti.
Potrivit medicului sef al Sectiei Clinice Boli Infectioase a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Birlutiu, de la inceputul anului au fost internati 30 de pacienti cu boala Lyme, dintre care 17 au fost diagnosticati prin Directia de Sanatate Publica si 13 persoane prin analize la alte clinici din tara, transmite corespondentul Mediafax.
„Pacientii internati in clinica noastra cu boala Lyme, de la inceputul anului, sunt 30, dintre care 17 diagnosticati prin DSP si alti 13 cu analize pozitive din alte servicii medicale din tara sau sector privat. in 2011, in judetul Sibiu au fost confirmati cu boala Lyme 128 de pacienti, 33 avand rezultate de granita, echivoce, din 362 de pacienti testati”, a declarat corespondentului Mediafax conf. univ. dr. Victoria Birlutiu.
Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Decebal Todarita, patru pacienti cu boala Lyme sunt internati in prezent pentru tratament specific bolii.
Unul dintre pacientii internati la Sibiu cu boala Lyme a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca s-a imbolnavit de la o larva de capusa si s-a tratat doua saptamani de alergie, pentru ca nu a gasit nicio insecta.
„Initial, am crezut ca pata de pe piele e de la tantar sau de orice alta insecta, nu era nicio urma de capusa. In decurs de doua zile s-a intins pata de pe picior. Am fost la medicul de familie, am urmat un tratament pentru alergie impotriva piscaturilor de insecte, insa tratamentul nu a dat roade. Acum stiu de ce nu a dat roade, pentru ca se pare ca e vorba de piscatura unei capuse, nu a unei insecte adulte, ci a unei larve. Se pare ca trebuie sa luptam si impotriva larvelor”, a povestit Elena Spanu, profesoara de educatie fizica la o scoala generala din oras.
De la pata de circa trei centimetri in diametru, s-a ajuns in timp scurt la una de dimensiunea unei palme, iar daca nu si-ar fi schimbat culoarea, Elena Spanu spune ca ar fi ramas acasa, sa se trateze pentru alergie, ar fi pus niste comprese. Insa schimbarea culorii a determinat-o sa mearga la dermatolog, care a indrumat-o spre Sectia Clinica de Boli Infectioase a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta.
„Diagnosticul a fost clar: Lyme. A fost socant pentru mine, mai ales ca am venit efectiv pentru a-mi face analizele de sange. Diagnosticul m-a socat. Mi s-a spus ca sunt semnele clare ale bolii Lyme si ca trebuie de urgenta sa ma internez, sa ma supun tratamentului corespunzator. Nu am crezut ca mi se poate intampla mie. Duceam o viata normala, iar acum imi este monitorizata intreaga existenta, de la temperatura, la orice simptom care poate aparea. Am speranta ca organismul meu va raspunde corect si ca nu va trebui sa ma confrunt cu o stare mai grava a bolii„, a afirmat Elena Spanu.
De la inceptul anului, peste 400 de persoane au solicitat acordarea primului ajutor medicilor din UPU Sibiu dupa ce au fost intepate de capuse.
Sursa: Mediafax